PKN Orlen będzie miał 65 proc. akcji Ruch - ustalono warunki transakcji

02.06.2020, 12:26aktualizacja: 02.06.2020, 12:26

PKN Orlen ma stać się akcjonariuszem większościowym Ruchu, z pakietem 65 proc., a pozostałymi akcjonariuszami będą tam PZU, PZU Życie i Alior Bank. Warunki transakcji ustalono w ramach umowy inwestycyjnej.

Jak poinformował we wtorek PKN Orlen, obejmując 65 proc. akcji RUCH płocki koncern "będzie większościowym inwestorem, odpowiedzialnym za rozwój spółki". "Warunki przeprowadzenia transakcji ustalone zostały pomiędzy zaangażowanymi podmiotami w ramach umowy inwestycyjnej. PKN Orlen otrzymał też zgodę UOKiK na realizację transakcji" - podkreślił płocki koncern.

Odnosząc się do objęcia w RUCH większościowego pakietu akcji, prezes PKN Orlen Daniel Obajtek zwrócił uwagę, że projekt wpisuje się w zapowiadane przez płocki koncern procesy akwizycyjne, które uzupełniają jego biznesowe działania i przyczynią się do zwiększania zysków w długiej perspektywie. "Wchodzimy w kolejny etap pozyskania aktywów spółki RUCH, które wpisują się w nasze strategiczne plany dotyczące rozwoju sieci detalicznej. Chcemy maksymalnie wykorzystać biznesowe synergie, tak aby zwiększać wartość obu spółek i poszerzać ofertę dla naszych klientów" - oświadczył Obajtek.

PKN Orlen wyjaśnił, że zgodnie z umową inwestycyjną ma stać się akcjonariuszem większościowym RUCH z pakietem 65 proc., a pozostałymi akcjonariuszami będą PZU i PZU Życie oraz Alior Bank - dodatkowo Alior Bank zobowiązał się do umorzenia wierzytelności RUCH w wysokości 87,5 mln zł. "Ponadto, warunkiem realizacji transakcji będzie prawomocne stwierdzenie przez sąd wykonania układów RUCH z wierzycielami w ramach dwóch przyspieszonych postępowań układowych" - zaznaczył płocki koncern. (PAP)

mb/ drag/

Data publikacji 02.06.2020, 12:26