BIG InfoMonitor: blisko 40 proc. Polaków nie wie, jak spędzi wakacje

15.06.2020, 09:11aktualizacja: 15.06.2020, 09:11

Prawie 40 proc. Polaków nie zdecydowało jeszcze, czy pojedzie na letnie wakacje, a 26 proc. tych, którzy planują urlop, chce go spędzić w kraju - wynika z badania na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

Wyniki badania Quality Watch zrealizowanego na zlecenie BIG InfoMonitor wskazują, że 39 proc. badanych jeszcze nie wie, gdzie będzie wypoczywać podczas tegorocznego lata. Spośród 34 proc. planujących dłuższy letni wypoczynek, 26 proc. chce odpoczywać w kraju, a 8 proc. - za granicą. Tradycyjnie, zdecydowana większość badanych (67 proc.) urlop planuje spędzić w lipcu lub w sierpniu.

Ponad połowa osób, które już wiedzą, że wyjadą w tym roku (59 proc.) nie zamierza oszczędzać podczas wypoczynku, a kolejne 8 proc. wyda więcej niż zwykle, aby zrekompensować sobie czas domowej kwarantanny. Co trzeci badany wskazuje jednak, że będzie musiał na urlopie żyć oszczędnie i zrezygnuje z dodatkowych atrakcji.

"Z naszych badań wynika, że co trzeci pytany z powodu koronawirusa stracił część swoich zarobków, a co dwudziesty został całkowicie pozbawiony dochodów. Dlatego do wszelkich wydatków podchodzimy bardziej roztropnie" - wskazał PAP prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak, komentując badanie.

Zwrócił uwagę, że jeśli nie mamy oszczędności, a nasze bieżące dochody są niewystarczające, szukamy innych rozwiązań. Przestrzegł jednak, że nie należy sięgać pochopnie po kolejne kredyty i pożyczki.

"W kryzys wkraczamy bowiem w nie najlepszej sytuacji. W pierwszym kwartale nasze przeterminowane zadłużenie zwiększyło się o 2 mld zł, a w kwietniu o kolejne 0,75 mld zł – do 80,5 mld zł" - wyliczył. Są to długi związane np. z niepłaceniem rat kredytów, rachunków czy czynszów. Nieopłacone w terminie zobowiązania ma już ponad 2,83 mln Polaków. (PAP)

maja/ pad/

Data publikacji 15.06.2020, 09:11