Newsletter

SFINKS POLSKA SA (21/2020) Aktualizacja informacji dotyczących wpływu epidemii koronawirusa na działalność Sfinks Polska SA

16.06.2020, 21:28aktualizacja: 16.06.2020, 21:28

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Raport bieżący 21/2020

Zarząd Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Piasecznie ("Sfinks", "Spółka" "Emitent") w nawiązaniu do raportu bieżącego 11/2020 informuje, że w dniu 16 czerwca 2020 r. dokonał analizy wpływu epidemii koronawirusa na działalność Sfinks Polska SA z uwzględnieniem podjętych przez Emitenta działań i upływu blisko miesiąca od daty zniesienia zakazu sprzedaży usług gastronomicznych dla klientów w lokalach (lock down).

Emitent informuje, że sprzedaż gastronomiczna netto w restauracjach należących do sieci Sphinx oraz Chłopskie Jadło w okresie lock down, tj. od 14.03.2020 do 17.05.2020r. spadła o ponad 90% w stosunku do porównywalnego okresu roku poprzedzającego. W okresie od 18.05.2020 r. do dnia sporządzenia niniejszego raportu sprzedaż gastronomiczna w ww. sieciach była niższa o około 60 % od sprzedaży zrealizowanej w porównywalnym okresie roku ubiegłego.

Po okresie lock down około 20% lokali działających pod marką Sphinx oraz Chłopskie Jadło z przyczyn organizacyjnych i biznesowych nie wznowiło sprzedaży; liczba ta może ulec zmianie.

W związku ze wskazanym powyżej istotnym ograniczeniem poziomu sprzedaży w okresie lock down i związanym z tym brakiem wpływów odpowiednich środków finansowych, Spółka nie mogła regulować istotnej części zobowiązań handlowych. Emitent znajduje się w trakcie uzgodnień z kontrahentami, w tym głównie podmiotami wynajmującymi lokale w zakresie spłaty w/w zobowiązań oraz zmiany warunków łączących je umów celem ich dostosowania do aktualnych realiów prowadzenia działalności. Z tych przyczyn nie jest możliwe na dzień sporządzenia niniejszego raportu precyzyjne określenie ich ostatecznej wysokości.

Celem ograniczenia negatywnego wpływu epidemii koronowirusa na działalność Spółki, Sfinks podjął

ponadto szereg działań, w tym m.in.:

- zawarł z bankiem finansującym aneks do umowy kredytu, na podstawie którego przesunięte zostały terminy spłaty trzech rat kredytu, których termin przypadał na okres lock down i bezpośrednio po nim (o zawarciu aneksu Sfinks informował w rb 13/20) i prowadzi rozmowy w zakresie zmiany harmonogramu spłaty w kolejnych okresach;

- pozyskał środki na finansowanie kosztów bieżącej działalności z Polskiego Funduszu Rozwoju S.A. (Subwencja Finansowa dla MŚP) oraz dofinansowanie do wynagrodzeń pracowników Spółki z Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (łącznie ok. 4 mln zł);

- obniżył koszty funkcjonowania Spółki w okresie objętych skutkami COVID, w tym: czasowo obniżył wymiar czasu pracy personelu Spółki oraz zmniejszył wysokość wynagrodzeń członków Zarządu Sfinks;

- wzmocnił środki ostrożności w restauracjach począwszy od etapu przyjęcia dostawy produktów po obsługę klientów;

- analizował dostępne w ramach tarczy antykryzysowej rozwiązania mające na celu wsparcie przedsiębiorców dotkniętych negatywnymi skutkami COVID i pomagał restauratorom należącym do sieci Emitenta w skorzystaniu z ww. rozwiązań;

- poszerzył ofertę w kanale delivery oraz wdrożył nowe marki gastronomiczne z asortymentem ukierunkowanym na sprzedaż w tej formie.

Z uwagi na fakt, że powyższe działania nie są wystarczające do wyeliminowania skutków COVID-19, Emitent analizuje dostępne możliwe rozwiązania mające na celu ich dalsze ograniczenie.

Z uwagi na trwający stan epidemii koronowirusa i związane z tym obniżenie aktywności gospodarczej w Polsce Emitent zwraca uwagę na szereg obszarów ryzyka, mogących mieć istotny wpływ na jego działalność, w tym na tempo wzrostu sprzedaży, wzrost kosztów oraz ciągłość operacyjną, w tym dostaw.

Zarząd Sfinks będzie na bieżąco analizował otoczenie gospodarcze oraz sytuację Spółki w związku z epidemią COVID-19. Ewentualne nowe uwarunkowania, istotnie wpływające na generowane wyniki finansowe i sytuację gospodarczą Emitenta, zostaną zakomunikowane w trybie przewidzianym do przekazywania tego rodzaju informacji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 16.06.2020, 21:28
Źródło informacji ESPI
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ