CPK: wybrano wariant południowy dla Kolei Dużych Prędkości w Łódzkiem

17.06.2020, 20:20aktualizacja: 17.06.2020, 20:20

Wybrano ostatecznie tzw. południowy wariant trasy Kolei Dużych Prędkości (KDP) w Łódzkiem. Region, oprócz KDP, ma zyskać linię tramwajową z Łodzi do Konstantynowa Ł. i Lutomierska powiedział PAP Prezes CPK Mikołaj Wild.

Województwo łódzkie zyska na zmianach w koncepcji budowy Kolei Dużych Prędkości - poinformował w środę prezes Centralnego Portu Komunikacyjnego Mikołaj Wild. Ostatecznie wybrano tzw. wariant południowy przebiegu KDC. Zakłada on, że szybka kolej ominie Konstantynów Łódzki, małe miasto na zachód od stolicy województwa będące częścią aglomeracji.

"Łódź i jej aglomeracja, jeśli chodzi o ruch samochodowy, jest jednym z najbardziej zatłoczonych miejsc w Europie. Dlatego, na początku tego roku zaprezentowaliśmy przebiegi, które włączały Konstantynów Łódzki w system kolejowy. Były zgłaszane wątpliwości czy jest to rozwiązanie optymalne. Po protestach mieszkańców ustaliliśmy z marszałkiem Schreiberem, że od dziś pracujemy tylko nad wariantem południowym, według którego KDC omija Konstantynów" - ogłosił prezes Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) podczas konferencji prasowej w Łodzi.

"Województwo łódzkie zapewnia jednak dostęp do transportu publicznego dla mieszkańców Konstantynowa za pośrednictwem +wskrzeszanego+ tramwaju, który został zamknięty w 2019 roku. Reaktywacja linii tramwajowej do Lutomierska, przez Konstantynów, zostaje uznana za jedną z priorytetowych inwestycji, które mogą korzystać z funduszy przyznanych CPK" - wyjaśniał prezes Wild.

Marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber mówił, że wypracowane rozwiązania komunikacyjne dla regionu są wynikiem pracy zespołów z ministerstwa infrastruktury, CPK i urzędu marszałkowskiego. (PAP)

autor: Hubert Bekrycht

hub/ dym/