REDAN SA (15/2020) Zmniejszenie udziału Redan SA w TXM SA w restrukturyzacji w wyniku podwyższenia kapitału własnego tej spółki

18.06.2020, 09:15aktualizacja: 18.06.2020, 09:15

Raport bieżący 15/2020

Zarząd Redan SA ("Redan", "Emitent") informuje, że zgodnie z raportem bieżącym TXM SA w restrukturyzacji z siedzibą w Warszawie ("TXM") nr 19/2020 opublikowanym w dniu 17 czerwca 2020 r. Sąd Restrukturyzacyjny - Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XVIII Wydział Gospodarczy ds. upadłościowych i restrukturyzacyjnych wydał postanowienie zatwierdzające układ przyjęty w toku przyspieszonego postępowania układowego, toczącego się wobec TXM.

W wyniku realizacji przyjętych propozycji układowych, w momencie uprawomocnienia się postanowienia o zatwierdzeniu układu TXM, dojdzie w szczególności do podwyższenia kapitału zakładowego TXM o kwotę 71,4 mln zł w konsekwencji konwersji części zobowiązań wierzycieli TXM na kapitał własny. Spowoduje to następującą zmianę udziału Redan w TXM:

a) udział procentowy Emitenta w liczbie akcji posiadanych przez Emitenta spadnie z obecnego poziomu 58,70% kapitału zakładowego TXM do 30,91% kapitału zakładowego TXM (obecnie Emitent posiada 1 141 346 000 akcji z całkowitej liczby 1 944 500 000 akcji Emitenta, zaś po zarejestrowaniu podwyższenia kapitału będzie posiadał 1 152 540 862 z 3 729 254 240 akcji w podwyższonym kapitale zakładowym TXM);

b) tym samym zmieni się liczba głosów do których wykonywania uprawniony będzie Emitent z akcji TXM - spadnie z obecnej wysokości 68,44% głosów w TXM do 40,48% głosów w TXM (obecnie Emitent posiada 1 741 346 000 głosów ze wszystkich 2 544 500 000 głosów w TXM, zaś po zarejestrowaniu podwyższenia kapitału będzie posiadał 1 752 540 862 z 4 329 254 240 wszystkich głosów w TXM).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz