Polityka i społeczeństwo

MF/KAS: Rozbita grupa rozprowadzająca nielegalne papierosy (komunikat)

30.06.2020, 09:12aktualizacja: 30.06.2020, 09:12

- MF/KAS informuje:

- Małopolska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) i Centralne Biuro Śledcze Policji (CBŚP) rozbiły grupę przestępczą.

- Wprowadziła ona na rynek ok. 3 mln szt. papierosów z przemytu.

- Podejrzani mogli nielegalnie zarobić blisko 1,5 mln zł.

- Zatrzymano 12 osób, zabezpieczono nielegalne papierosy i amfetaminę.

- Straty Skarbu Państwa mogły wynieść 3,5 mln zł.

Z ustaleń śledczych wynika, że grupa działała od 2018 r. i pozyskiwała wyroby tytoniowe zza wschodniej granicy – głównie z Ukrainy i Białorusi. Przemycony towar był sprzedawany poprzez portale internetowe, a następnie trafiał na bazary i do barów. Działania KAS pomogły ustalić siatki powiązań pomiędzy poszczególnymi członkami grupy, a także kanały dystrybucji kontrabandy.

CBŚP i KAS przeprowadzili akcję na terenie dziewięciu województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, małopolskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i podkarpackiego. Zatrzymano 12 osób w wieku od 30 do 60 lat, a także przeszukano 19 obiektów, w tym mieszkania oraz bary, zabezpieczono nielegalne papierosy, amfetaminę, sprzęt elektroniczny i dokumentację. Według śledczych jednym z zatrzymanych może być lider grupy, który jest podejrzany o zorganizowanie przestępczej działalności, natomiast pozostałe osoby zajmowały się dostawą lub sprzedażą nielegalnego towaru na bazarach i w barach.

Zatrzymani usłyszeli zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, w tym jedna osoba kierowania grupą. Podejrzanemu o kierowanie grupą przedstawiono również zarzuty prania pieniędzy, posiadania narkotyków, a także popełnienia przestępstw karno-skarbowych. Śledztwo nadzoruje Prokuratura Okręgowa we Włocławku.

Informacji w sprawie udziela:

Izba Administracji Skarbowej w Krakowie

Konrad Zawada Rzecznik Prasowy