Zdrowie i styl życia

MSZ: Wideokonferencja o technologii cyfrowej w kontekście pandemii COVID-19 (komunikat)

01.07.2020, 17:56aktualizacja: 01.07.2020, 17:56

- MSZ informuje:

– Efektywne wykorzystanie możliwości, jakie stwarza nowoczesna technologia cyfrowa w zakresie prewencji oraz opieki zdrowotnej przyczynia się do ograniczenia pandemii COVID-19 – podkreślił minister Jacek Czaputowicz podczas ministerialnej wideokonferencji poświęconej wykorzystaniu technologii cyfrowej w kontekście pandemii koronawirusa, która odbyła się 1 lipca br.

Szef polskiej dyplomacji zwrócił uwagę na niebezpieczne zjawisko wzrostu działań o charakterze kryminalnym i dezinformacyjnym w cyberprzestrzeni wymierzonych w obywateli, podmioty prywatne, struktury państwowe, w tym także szpitale i inne podmioty związane z walką z pandemią.

Minister Czaputowicz zadeklarował gotowość Polski do wielostronnej współpracy w tym zakresie. Opierając się na polskich doświadczeniach wskazał, że w zakresie walki z Covid-19, efektywne działania wymagają współpracy ekspertów do spraw zdrowia oraz z zakresu teleinformatyki.

Szef polskiej dyplomacji nawiązał do polskich doświadczeń z zakresu informatyzacji ochrony zdrowia oraz rozwoju zdalnych form opieki, w tym telemedycyny oraz stworzonych przez rząd aplikacji cyfrowych, mających na celu ograniczanie rozpowszechnianie się wirusa.

W konkluzji minister Czaputowicz zadeklarował poparcie Polski dla Deklaracji, przedłożonej do przyjęcia przez organizatorów wideokonferencji, a której tekst kataloguje działania na rzecz walki z koronawirusem oraz identyfikuje obecne kierunki w obszarze zdrowia cyfrowego, cyberbezpieczeństwa i rozwoju kompetencji cyfrowych w tym zakresie.

Konferencja została zorganizowana z inicjatywy Estonii i Singapuru – państwa szczególnie zainteresowane problematyką roli Internetu i transformacji cyfrowej, a także liderów Grupy Przyjaciół e-administracji i cyberbezpieczeństwa.

kom/ jml/

Data publikacji 01.07.2020, 17:56