PIE: wartość strat polskiej branży turystycznej poznamy po wakacjach

02.07.2020, 15:03aktualizacja: 02.07.2020, 15:03

Rzeczywista wartość strat, które poniesie polska turystyka, będzie znana dopiero po wakacjach, czyli na koniec tegorocznego sezonu - wskazał w czwartek PIE. Analitycy podkreślili, że pandemia zdecydowanie pogorszyła sytuację branży na całym świecie.

Jak zaznaczył Polski Instytut Ekonomiczny, z badań ws. branży turystycznej realizowanych przed pandemią wynikało, że 28 proc. ogólnego ruchu turystycznego w Polsce odbywało się w lipcu i sierpniu. "Dlatego rzeczywista wartość strat, które poniesie polska branża turystyczna będzie znana dopiero po wakacjach, czyli na koniec tegorocznego sezonu" - czytamy w najnowszym "Tygodniku Ekonomicznym PIE".

Według analityków sytuacja branży w dużej mierze będzie zależeć nie tylko od bezpośredniej pomocy państwa (tarcze finansowe, bon turystyczny), ale także od szybkości i skali odbudowy popytu na usługi turystyczne. "Problemem może okazać się podwyżka cen usług turystycznych, skądinąd zrozumiała z perspektywy przedsiębiorców, która może odstraszyć część potencjalnych klientów" - wskazali.

Dodali, że z powodu pandemii branża, która w ostatnich latach wyraźnie zyskiwała gospodarczo, wpada w długi. Z danych Rejestru Dłużników Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor i Biura Informacji Kredytowej wynika, że między marcem a majem br. zadłużenie firm turystycznych wzrosło o blisko 37 mln zł do 118 mln zł. Największe zadłużenie mają organizatorzy usług turystycznych – 56,1 mln zł, pozostałe firmy zajmujące się rezerwacją usług – 43,6 mln zł oraz agenci turystyczni – 11,9 mln zł. Z kolei na pośrednikach turystycznych ciąży 5,2 mln zł.

"W kwietniu 2020 r. ruch turystyczny na całym świecie zmniejszył się o 97 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego" - wskazał PIE, powołując się na dane Światowej Organizacji Turystyki. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ amac/