Polska Żegluga Morska utrzymała poziom przewozów

13.07.2020, 17:12aktualizacja: 13.07.2020, 17:12

Polska Żegluga Morska zanotowała w pierwszym półroczu br., w porównaniu do analogicznego okresu 2019, spadek przewozów na poziomie 3,7 proc. Według armatora, w czasach załamania światowej gospodarki spowodowanego koronawirusem spadek jest niewielki.

"W bardzo trudnej sytuacji załamania światowej gospodarki w związku z pandemią koronawirusa Polska Żegluga Morska utrzymała poziom przewozów z ubiegłego roku" - poinformował w poniedziałek rzecznik prasowy Grupy PŻM Krzysztof Gogol. Jak dodał, "chociaż armator zanotował w pierwszym półroczu 2020 r. spadek transportu ładunków na poziomie 3,7 proc. jednak odnosząc te dane do generalnego stanu handlu światowego w tym czasie, to spadek ten należy uznać za jedynie symboliczny".

Łącznie statki PŻM przewiozły do lipca br. 7,9 mln ton ładunków, tj. o 0,3 mln mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

Utrzymany został poziom przewozów najważniejszego towaru dla PŻM, czyli zbóż; 2,1 mln ton w br., podobny poziom w 2019 r. Przewozy nawozów sztucznych spadły z 840 tys. ton w 2019 r. do 566 tys. ton w br. Z kolei więcej przewieziono fosforytów (w pierwszej połowie br. 389 tys. ton, w 2019 r. 326 tys. ton.) oraz śruty drewnianej (516 tys. ton i 251 tys. ton).

Jak podał Gogol, ogólnoświatowe zjawisko zahamowania produkcji samochodów w czasie pandemii odbiło się na wynikach przewozów stali przez statki PŻM. O ile w pierwszych sześciu miesiącach 2019 r. było to 333 tys. ton, o tyle w br. 166 tys. ton.

Pozostałych towarów przewiezione przez statki PŻM było niewiele. W pierwszym półroczu armator przewiózł m.in. 29 tys. ton soli (sól drogowa z Afryki przewożona do Kanady i tam wykorzystywana w akcji "zima"), 27 tys. ton siarki suchej i zaledwie 21 tys. ton węgla. Obecnie węgiel w ładowniach statków narodowego przewoźnika praktycznie nie występuje – podał rzecznik. (PAP)

res/ je/

Data publikacji 13.07.2020, 17:12