Polityka i społeczeństwo

PK: Zarzuty w związku z wyłudzeniem ponad 15 milionów złotych z PARP (komunikat)

17.07.2020, 13:37aktualizacja: 17.07.2020, 13:37

- PK informuje:

Na polecenie prokuratora Podlaskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Białymstoku (15.07.2020 roku) funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali pięć osób w śledztwie dotyczącym wyłudzenia ponad 15 milionów złotych oraz usiłowania wyłudzenia ponad 5 milionów złotych z Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Zatrzymani usłyszeli zarzuty. Prokurator skierował wnioski o zastosowanie wobec podejrzanych tymczasowego aresztowania.

Usłyszeli zarzuty

Prokurator Podlaskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Białymstoku przedstawił zatrzymanym zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej kwalifikowane z art. 258 par. 1 kodeksu karnego, doprowadzenia do niekorzystanego rozporządzenia mieniem znacznej wartości w wysokości ponad 15 milionów złotych na szkodę Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości i innych podmiotów w związku z dofinansowaniem przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego szeregu projektów kwalifikowane z art. 286 par. 1 kk w zw. z art.294 par 1 kk oraz z art. 297 par. 1 kk. Ponadto zatrzymani usłyszeli zarzuty usiłowania wyłudzenia z PARP kwoty ponad 5,5 miliona złotych kwalifikowane z art. 13 par. 1 kk w zw. z art. 286 par. 1 kk w zw. z art. 294 par. 1 kk.

Czyny zarzucane podejrzanym zagrożone są karą do 10 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Z uwagi na konieczność zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator skierował do sądu wnioski o zastosowanie wobec podejrzanych środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania.

kom/ jml/ robs/

Data publikacji 17.07.2020, 13:37