MAP: plan dla PGG wypracuje wspólny zespół z udziałem stron i ekspertów

28.07.2020, 16:26aktualizacja: 28.07.2020, 16:26

Plan naprawczy dla pogrążonej w kryzysie Polskiej Grupy Górniczej opracuje wspólny zespół, w skład którego wejdą przedstawiciele zarządu spółki, związkowcy i eksperci - poinformował w Katowicach rzecznik Ministerstwa Aktywów Państwowych Karol Manys.

Przygotowany wcześniej przez zarząd PGG program naprawczy, zakładający m.in. likwidację kopalń Ruda i Wujek oraz zmiany w wynagrodzeniach górników, formalnie nie został we wtorek przedstawiony związkowcom. Powodem był brak akceptacji, wyrażany w ostatnim czasie przez przedstawicieli związków w odniesieniu do nieoficjalnych informacji o zawartości programu.

Dokument nie został oficjalnie przedstawiony, ponieważ - "już wiadomo, że ten plan nie spotkał się ze zrozumieniem i akceptacją strony społecznej" - powiedział Manys. "Szkoda czasu na dyskusję o dokumencie, o którym z góry wiadomo, że nie uzyska akceptacji" - wyjaśnił.

Rzecznik MAP potwierdził, że zarząd PGG przygotował szczegółowy plan restrukturyzacji spółki (o jego zawartości w ostatnich dniach nieoficjalnie informowały media - PAP), ponieważ jednak związkowcy - na podstawie nieoficjalnych informacji - nie zaakceptowali go, ze strony wicepremiera Jacka Sasina padła propozycja powołania zespołu, który wypracuje ostateczny program.

"Ten dokument, zanim został przedstawiony górnikom, spotkał się z ostrą reakcją, ostrą kontestacją ze strony związków zawodowych. W związku z czym od razu padła propozycja, że w takim razie będzie najlepiej - żeby nie tracić czasu, którego nie ma - przejść wspólnie ze związkowcami tę propozycję, popracować na dokumentach, i być może uda się wypracować jakieś rozwiązanie alternatywne, które będzie w pełni akceptowalne dla strony społecznej" - powiedział rzecznik ministerstwa aktywów. (PAP)

autor: Marek Błoński

mab/ amac/