KPRP: Uroczystości inauguracji II kadencji Prezydenta RP (komunikat)

04.08.2020, 15:01aktualizacja: 04.08.2020, 15:01

- KPRP informuje:

6 sierpnia 2020 roku (czwartek) w Warszawie Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wraz z Małżonką Agatą Kornhauser-Dudą wezmą udział w uroczystościach inauguracji II kadencji Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Program prasowy:

- godz. 10.00 - Uroczystość Zaprzysiężenia Prezydenta RP przed Zgromadzeniem Narodowym (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej)

Uwaga! Obsługa medialna zgodnie z ustaleniami Kancelarii Sejmu.

Szczegółowych informacji dotyczących udziału Pary Prezydenckiej w uroczystości udziela Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta RP, Jakub Majewski, tel.: 721 800 805.

- godz. 11.15 - Przyjęcie meldunku od Dowódcy Garnizonu Warszawa oraz Szefa Służby Ochrony Państwa (dziedziniec Pałacu Prezydenckiego)

UWAGA! Sygnał telewizyjny zostanie udostępniony przez TVP. Parametry odbioru sygnału drogą satelitarną zostaną podane w późniejszym terminie.

Obsługa medialna wyłącznie dla akredytowanych fotoreporterów. Wejście akredytowanych fotoreporterów przez biuro przepustek Pałacu Prezydenckiego w godz. 10.30-11.00.

Szczegółowych informacji dotyczących udziału Pary Prezydenckiej w uroczystości udziela Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta RP, Katarzyna Gierałtowska, tel.: 721 800 799.

- godz. 12.00 - Msza Święta w intencji Ojczyzny i Prezydenta RP (Bazylika Archikatedralna Św. Jana Chrzciciela, ul. Świętojańska 8)

Uwaga! Sygnał telewizyjny zostanie udostępniony przez TVP. Parametry odbioru sygnału drogą satelitarną dostępne w załączniku.

Obsługa medialna wyłącznie dla akredytowanych fotoreporterów.

Wejście akredytowanych fotoreporterów do sektora prasowego od strony pl. Zamkowego w godz. 11.00-11.30.

Szczegółowych informacji dotyczących udziału Pary Prezydenckiej w uroczystej Mszy Św. udziela Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta RP, Michał Zatyka, tel.: 721 800 697.

- godz. 14.00 - Uroczystość Inwestytury Prezydenta RP na Wielkiego Mistrza Orderu Orła Białego i Orderu Odrodzenia Polski (Zamek Królewski). W trakcie uroczystości planowane jest wystąpienie Prezydenta RP.

Uwaga! Sygnał telewizyjny zostanie udostępniony przez TVP. Obowiązują te same parametry odbioru sygnału drogą satelitarną jak w przypadku Mszy Św. w intencji Ojczyzny i Prezydenta RP z Bazyliki Archikatedralnej Św. Jana Chrzciciela.

Uwaga! Obsługa prasowa wyłącznie dla akredytowanych fotoreporterów.

Wejście akredytowanych fotoreporterów od strony pl. Zamkowego w godz. 13.00-13.30.

Informacji nt. udziału Pary Prezydenckiej w uroczystości udziela Biuro Prasowe Kancelarii Prezydenta RP, Kacper Ochman, tel.: 721 800 738.

Obsługa medialna powyższych uroczystości wyłącznie dla osób akredytowanych. Akredytacje przyjmowane są do 5 sierpnia (środa) do godz. 8.00 na stronie: https://www.prezydent.pl/dla-mediow/akredytacje-online/inauguracja.

Prosimy o dostosowanie stroju do charakteru uroczystości.

Ze względu na pandemię COVID-19 Biuro Prasowe KPRP przypomina o konieczności zasłaniania ust oraz nosa.

- godz. 15.30 - Uroczystość przyjęcia Zwierzchnictwa Prezydenta RP nad Siłami Zbrojnymi RP (plac Marszałka Józefa Piłsudskiego)

Planowane jest wystąpienie Prezydenta RP.

Obsługa medialna wyłącznie dla osób akredytowanych. Zgłoszenia zawierające: (imię, nazwisko, PESEL, nazwę redakcji, nr legitymacji prasowej, numer telefonu kontaktowego oraz nr rej. wozu transmisyjnego) przyjmuje rzecznik prasowy Dowództwa Garnizonu Warszawa pod adresem dgw.rzecznik@mon.gov.pl do 5 sierpnia br. do godz. 14.00.

Wejście akredytowanych przedstawicieli mediów (za Grobem Nieznanego Żołnierza) w godz. 14.00-14.30.

Instalacja wozów transmisyjnych do godz. 11.00 (od strony ul. Wierzbowej).

Szczegółowych informacji dotyczących udziału mediów w wydarzeniu udziela ppłk Tomasz Sewastynowicz, Dowództwo Garnizonu Warszawa, tel. 502 374 061.

Szczegółowych informacji dotyczących udziału Pary Prezydenckiej w wydarzeniu udziela Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, Marcin Skowron, tel. 721 800 943.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ jml/

Data publikacji 04.08.2020, 15:01