Shanghai Electric otrzymał kontrakt EPC na realizację 5. etapu projektu parku solarnego Solar Park w Dubaju

04.08.2020, 11:07aktualizacja: 04.08.2020, 11:07

SZANGHAJ, 3 sierpnia 2020 r. /PRNewswire/ -- Shanghai Electric Group została powołana przez ACWA Power of Saudi Arabia, jako wykonawca kontraktu EPC (ang. Engineering, Construction and Procurement; Realizacja pod klucz), do realizacji piątego etapu projektu parku solarnego Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park w Dubaju, o mocy 900 MW. Zheng Jianhua, przewodniczący Shanghai Electric Group, oraz Muhammed Abunayyan, przewodniczący ACWA Power, podpisali umowę o współpracy podczas internetowej ceremonii podpisania w dniu 28 lipca br.

Projekt Solar Park jest największą jednostanowiskową elektrownią słoneczną na Bliskim Wschodzie. Obejmuje ona zarówno technologie fotowoltaiczne, jak i skoncentrowaną energię słoneczną i po ukończeniu budowy może pochwalić się łączną mocą około 5 GW.

Obie grupy współpracowały ze sobą w ramach projektu 700MW Concentrated Solar Power (CSP) oraz 250MW PV, które stanowią czwarty etap projektu Solar Park. Shanghai Electric Group współpracowała z ACWA Power podczas przetargu na ostatni etap projektu 900MW i ostatecznie go wygrała.

Światowy przemysł energii słonecznej przeżywa w ostatnich latach rozkwit. Wyznaczona przez ten nowy etap partnerstwa, Shanghai Electric Group skoncentrowała swoją ekspansję w nowym sektorze energetycznym na Bliskim Wschodzie i oczekuje się, że w przyszłości będzie się tak rozwijać na całym świecie.

„ACWA Power i Shanghai Electric są uznawane za ważnych graczy w światowym sektorze energetycznym. Podpisanie umowy na realizację projektu 900MW Solar Park jest kolejnym krokiem milowym na drodze współpracy tych partnerów. Mam nadzieję, że planowana elektrownia będzie kolejnym punktem odniesienia w regionie, jak i na całym świecie” - powiedział Zheng podczas uroczystości.

Abunayyan powiedział na uroczystości, że od momentu powstania partnerstwa w 2008 roku, ACWA Power i Shanghai Electric Group dokonały wielu przełomowych odkryć, udowadniając światu, że Grupa jest wiarygodnym i zaufanym partnerem. „W miarę jak szybko realizujemy swoje zadania, podpisanie kontraktu EPC pomiędzy ACWA Power i Shanghai Electric na piąty etap projektu parku solarnego Solar Park stanowi kluczowy kamień milowy we współpracy pomiędzy tymi dwoma firmami” - powiedział Abunayyan. Dodał, że do najnowszego projektu, Grupa wniesie więcej pionierskich technologii i stworzy większą wartość niż dotychczas.

Park solarny Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma Solar Park będzie kluczowym ogniwem w realizacji dubajskiej strategii na rzecz czystej energii do roku 2050, mającej na celu zwiększenie udziału czystej energii w całkowitej produkcji energii elektrycznej w Dubaju do 75% do roku 2050. Projekt ten wyznacza wzorzec dla reszty świata poprzez wykorzystanie modelu partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) i realizację dużych, konkurencyjnych kosztowo projektów.

Więcej informacji na stronie www.shanghai-electric.com

Wideo - https://mma.prnewswire.com/media/1222980/900MW.mp4

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1190744/Logo.jpg