PKP PLK: pociągi z Otwocka do Warszawy pojadą od 15 sierpnia

05.08.2020, 17:47aktualizacja: 05.08.2020, 17:47

Ruch pociągów między Otwockiem a Warszawą zostanie wznowiony 15 sierpnia tego roku - poinformowały w środę PKP Polskie Linie Kolejowe (PKP PLK).

Obecnie pociągi od Otwocka do Warszawy nie kursują ze względu na to, że na wysokości Świdra są montowane rozjazdy. Jak informuje PKP PLK, te nowoczesne urządzenia sterowania ruchem umożliwią sprawne i bezpieczne przejazdy pociągów przez stację.

Dodano, że starą konstrukcję pierwszego peronu w Otwocku od września zastąpi nowa. Peron będzie wyższy, wyposażony w długą wiatę i ławki. Przygotowane jest nowe oświetlenie, a bezpieczeństwo zapewnią wypukłe oznakowania nawierzchni oraz ścieżki naprowadzające dla osób niedowidzących. Podróże ułatwi też systemem informacji pasażerskiej.

Tym samym od września peron ten dołączy do dwóch nowych, czynnych od ubiegłego roku. Dostępne będzie także nowe przejście podziemne.

Jak podały w komunikacie PKP PLK, od 30 sierpnia między Pilawą a Otwockiem pociągi pojadą po nowym torze. Pasażerowie skorzystają z nowych peronów na trzech stacjach i sześciu przystankach. Wszystkie mają nowe oświetlenie i oznakowanie oraz zostały dostosowane do potrzeb osób o ograniczonej możliwości poruszania się. Na peronach będą ławki i wiaty.

Z informacji PKP PLK wynika też, że w ramach prowadzonych inwestycji w Otwocku przewidziano też trzy bezkolizyjne skrzyżowania dróg i torów oraz dwa przejścia podziemne.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ amac/