Polityka i społeczeństwo

MKiDN: Wicepremier Piotr Gliński: „Trumny Dmowskiego i Piłsudskiego są po tej samej stronie. Po drugiej jest trumna Róży Luksemburg” (komunikat)

13.08.2020, 15:46aktualizacja: 13.08.2020, 15:46

- MKiDN informuje:

- Polacy 100 lat temu wygrali z bolszewikami, bo zjednoczyli się ponad politycznymi podziałami. Chcemy dziś upamiętniać wszystkie nurty, które tworzyły Niepodległą, dlatego otwieramy Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, powołaliśmy Instytut Dziedzictwa Myśli Narodowej i powołamy Muzeum Dmowskiego, nad czym pracujemy wspólnie z prof. Żarynem – mówił dziś wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński podczas konferencji „W 100-lecie Bitwy Warszawskiej” zorganizowanej przez Instytut Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderewskiego oraz Muzeum Archidiecezji Warszawskiej, które było gospodarzem spotkania.

Bitwa Warszawska wydarzeniem wielowymiarowym

- Rację mają historycy apelujący o szacunek wobec wszystkich Ojców Niepodległości i publicyści twierdzący, że dziś trumny Dmowskiego i Piłsudskiego są po jednej stronie, a po drugiej stronie jest trumna Róży Luksemburg – podkreślał wicepremier Piotr Gliński, który wygłosił wystąpienie otwierające sesję. Zwracał także uwagę, że Bitwa Warszawska była wydarzeniem wielowymiarowym, na które można patrzeć z wielu perspektyw (m.in. militarnej, religijnej – „Cud nad Wisłą”, ideologicznej – „starcie cywilizacji”, społecznej – udział wszystkich grup społecznych w obronie Ojczyzny).

Trzy główne zagadnienia konferencji

Konferencja była poświęcona trzem głównym zagadnieniom: postaciom gen. Tadeusza Rozwadowskiego oraz gen. Józefa Hallera, a także roli Kościoła w wojnie polsko-bolszewickiej. Referaty tematyczne wygłosili trzej historycy: członek Rady Programowej IDMN oraz Rady Muzeum Piłsudskiego prof. Janusz Odziemkowski, dyrektor IDMN prof. Jan Żaryn i były dyrektor Muzeum Wojska Polskiego dr Adam Buława.

Wydarzenie wpisuje się w obchody 100. rocznicy zwycięstwa w Bitwie Warszawskiej organizowane przez instytucje podległe Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

kom/ jml/

Data publikacji 13.08.2020, 15:46