Polityka i społeczeństwo

MEN: Aplikacja ProteGO Safe - wspólny list MEN i GIS_nagranie MP3 (komunikat)

21.08.2020, 17:49aktualizacja: 21.08.2020, 17:49

- MEN informuje:

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, że Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski i Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas skierowali do rodziców specjalny list, w którym zachęcili do zainstalowania w telefonach komórkowych aplikacji ProteGo Safe. To narzędzie, które pozwala ograniczać ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa i wspiera bezpieczny powrót dzieci do szkół.

Aplikacja zawiera wiarygodne i sprawdzone informacje dotyczące pandemii koronawirusa i umożliwia samokontrolę stanu zdrowia. Jest bezpłatna, dobrowolna i w pełni bezpieczna. Zawiera m.in. test oceny ryzyka i dziennik zdrowia, dzięki którym można otrzymać konkretne rekomendacje dotyczące bezpiecznych zachowań oraz – w razie potrzeby – przyspieszyć ścieżkę diagnozowania i leczenia.

ProteGO Safe to aplikacja, która powiadamia o możliwym kontakcie z koronawirusem. Jeśli osoba z naszego otoczenia zachoruje, wówczas otrzymamy odpowiednie powiadomienie. Aplikacja poinformuje również, jakie środki ostrożności zachować i jak postępować w przypadku podejrzenia infekcji u siebie lub swoich bliskich.

W tej chwili przygotowujemy się na bezpieczny powrót uczniów do szkół, dlatego tego typu rozwiązania mogą być niezwykle pomocne w ograniczaniu ryzyka szerzenia się wirusa. Zachęcamy dyrektorów szkół, nauczycieli i rodziców do zainstalowania aplikacji w swoich telefonach komórkowych.

W załączeniu przekazuję:

- informację prasową

- treść listu (Aplikacja ProteGo Safe - wspólny list MEN i GIS.DOCX, ProteGo Safe_list MEN i GIS.DOCX, ProteGo Safe_list MEN i GIS.PDF)

- nagranie mp3 dotyczące tego tematu (Aplikacja ProteGoSafe)

Anna Ostrowska

Rzecznik Prasowy MEN

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo pokrewne. (PAP)

kom/ osz/ mhr/

Data publikacji 21.08.2020, 17:49