Polityka i społeczeństwo

MF/KAS: KAS wykryła nieprawidłowości w CIT. Spółka musi wpłacić 8 mln zł (komunikat)

21.09.2020, 09:58aktualizacja: 21.09.2020, 09:58

- MF/KAS informuje:

- Dzięki kontroli celno-skarbowej w spółce akcyjnej stwierdzono milionowe nieprawidłowości w podatku dochodowym CIT.

- Spółka zaniżyła przychód oraz zawyżyła koszty uzyskania przychodu.

- Kontrola obejmowała lata 2017-2¬0¬18.

Dolnośląska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) przeprowadziła dwie kontrole celno-skarbowe w spółce. Wykryliśmy milionowe nieprawidłowości w podatku dochodowym od osób prawnych. Spółka zaniżyła przychód o 24 mln zł oraz zawyżyła koszty uzyskania przychodu o 81,5 mln zł. Kontrole obejmowały lata 2017 i 2018.

Nieprawidłowości były związane z nabyciem i sprzedażą udziałów w grupie powiązanych spółek oraz nieprawidłowym rozliczeniem amortyzacji wartości niematerialnych i prawnych.

Kontrolowana spółka zgodziła się z ustaleniami kontroli, złożyła korekty zeznań rocznych oraz zapłaci z tytułu zaległości podatkowych prawie 8 mln zł.

Informacje w sprawie udziela:

Agnieszka Rzeźnicka-Gniadek Rzecznik Prasowy

Izba Administracji Skarbowej we Wrocławiu