Lotniska regionalne w pierwszym półroczu ze spadkiem o ponad 60 proc.

21.09.2020, 15:52aktualizacja: 21.09.2020, 15:52

Z trzynastu polskich regionalnych portów lotniczych w pierwszej połowie br. skorzystało o 64 proc. mniej pasażerów, niż przed rokiem - wynika z danych Związku Regionalnych Portów Lotniczych.

Jak przekazał w poniedziałek PAP rzecznik ZRPL Piotr Adamczyk, w pierwszym kwartale z siatki połączeń regularnych i czarterowych lotnisk regionalnych skorzystało w sumie 4,83 mln podróżnych: o 835 tys. mniej (spadek o blisko 15 proc.) w porównaniu z tym samym okresem 2019 r.

„Totalne załamanie przewozów odnotowano w drugim kwartale 2020 r. W tym czasie na trzynastu lotniskach regionalnych obsłużono zaledwie 80 tys. podróżnych, to jest aż o 7,99 mln mniej (o 99 proc.) w porównaniu z drugim kwartałem ub. roku” – wskazał Adamczyk, przypominając o obowiązującym wówczas zakazie lotów w pasażerskim ruchu międzynarodowym.

W efekcie spadek liczby obsłużonych na lotniskach regionalnych pasażerów sięgnął 64,2 proc.

Ogółem w I półroczu 2020 r. najwięcej pasażerów skorzystało z połączeń lotniska w Krakowie - 1,55 mln. Na drugim miejscu znalazł się Gdańsk z liczbą 907 tys. podróżnych, trzecie były Katowice – 660 tys., następnie Wrocław – 533 tys., Modlin – 491 tys., Poznań – 336 tys., Rzeszów - 120 tys., Szczecin - 98,3 tys., Bydgoszcz - 81 tys., Lublin – 60 tys., Łódź – 37,4 tys., Olsztyn – 29,6 tys. i Zielona Góra – 9,1 tys.

Od stycznia do czerwca br., wszystkie porty zanotowały spadek ruchu pasażerskiego w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. W Krakowie obsłużono o 2,26 mln pasażerów mniej (spadek o 59,3 proc.), w Gdańsku o 1,55 mln (minus 63,1 proc.), w Katowicach o 1,37 mln (minus 67,4 proc.), we Wrocławiu o 1,11 mln (minus 67,6 proc.), w Modlinie o 1,09 mln (minus 69 proc.), a w Poznaniu o 696 tys. (minus 67,4 proc.). (PAP)

autor: Mateusz Babak

mtb/ drag/