ULC: od 30 września do 13 października zakaz lotów wobec 29 państw

30.09.2020, 14:16aktualizacja: 30.09.2020, 14:16

W środę weszło w życie rozporządzenie przedłużające zakaz lotów w międzynarodowym ruchu lotniczym do 13 października - przypomniał ULC. Zakaz obejmuje 29 państw; na liście nie ma m.in. krajów UE oraz Strefy Schengen.

Zgodnie z rozporządzeniem zakazem lotów objętych jest 29 państw. W poniedziałek CIR informowało, że zakaz nie dotyczy państw członkowskich Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Strefy Schengen oraz Ukrainy.

Na liście znajdują się: Belize, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Brazylia, Bahrajn, Izrael, Katar, Kuwejt, Libia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Argentyna, Chile, Ekwador, Indie, Irak, Kolumbia, Kostaryka, Liban, Macedonia Północna, Malediwy, Mołdawia, Panama, Paragwaj, Peru, Trynidad i Tobago, Wyspy Zielonego Przylądka, USA, Oman oraz Bahamy.

ULC wyjaśnił, że zakaz lotów nie obowiązuje w przypadku m.in. lotów zleconych przez premiera czy wyczarterowanych lotów przed dniem wejścia w życie rozporządzenia na zlecenie organizatora turystyki lub podmiotu działającego na jego zlecenie.

Zakaz nie jest stosowany również w przypadku lotnisk, które notyfikowały RP wprowadzenie rozwiązań gwarantujących, że na pokład samolotu będą przyjmowani wyłącznie tacy pasażerowie, którzy mieli negatywne testy w kierunku koronawirusa. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ pad/