MF: od czwartku akcyza na płyn do e-papierosów i tzw. wyrobów nowatorskich

01.10.2020, 09:39aktualizacja: 01.10.2020, 09:39

Od 1 października br. obowiązuje akcyza na płyn do e-papierosów i tzw. wyrobów nowatorskich. Zdaniem dyrektor departamentu podatku akcyzowego w MF Marii Rutki nie ma argumentów dla dalszego wydłużania zaniechania poboru podatku od tych wyrobów.

Jak zapewniła PAP Maria Rutka, celem wprowadzenia akcyzy na płyn do e-papierosów i tzw. wyrobów nowatorskich jest przede wszystkim polityka prozdrowotna rządu.

"Dostępność i niska cena e-papierosów sprawia, że ich palenie jest powszechne szczególnie wśród młodzieży. Uzależnienie powoduje choroby, które mają istotny wpływ na wzrost kosztów leczenia, przez co wzrastają również wydatki na publiczną służbę zdrowia" - wytłumaczyła.

Poinformowała, że w trosce o małe i średnie podmioty z tej branży zagwarantowany został dodatkowy czas na dostosowanie się do regulacji akcyzowych poprzez wprowadzenie stawki zerowej, która obowiązywała nieprzerwanie od 1 lutego 2018 r. do 30 czerwca 2020 r. Ze względu na pandemię przedłużono ten okres o 3 miesiące.

Dyrektor zaznaczyła, że ponieważ niemal wszystkie gałęzie gospodarki wznowiły funkcjonowanie, nie ma argumentów dla dalszego wydłużania zaniechania poboru podatku od płynu do papierosów elektronicznych i wyrobów nowatorskich. Dodała, że w stosunku do płynu do papierosów elektronicznych i wyrobów nowatorskich wysyłanych poza Polskę, podmioty nadal nie będą obciążone akcyzą, ponieważ podatek ten dotyczy wyłącznie wyrobów skonsumowanych na terytorium naszego kraju.

Rutka zauważyła, że w 2019 co czwarty (25,3 proc.) dorosły Polak był konsumentem nikotyny. Porównała wysokość opodatkowania akcyzą płynu do e-papierosów i tradycyjnych papierosów - oba wyroby zawierają nikotynę. Wskazała, że zawartość nikotyny w papierosach tradycyjnych nie może przekraczać 1mg/papieros. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ pad/