MC: Niezłe tempo samorzad.gov.pl (komunikat)

01.10.2020, 20:33aktualizacja: 01.10.2020, 20:33

- MC informuje:

Ruszyliśmy tydzień temu, a już 120 miast, gmin i powiatów zgłosiło chęć dołączenia do portalu samorzad.gov.pl. Czekamy na kolejne!

Samorzad.gov.pl to serwis, z którego bezpłatnie mogą skorzystać wszystkie jednostki samorządu terytorialnego w Polsce - przenosząc tam swoje witryny internetowe. Wystarczy wypełnić formularz ( https://form.www.gov.pl/ankieta/558398/formularz-zgloszeniowy-do-samorzadgovpl.html ).

Warto – bez dwóch zdań

Urzędnicy, samorzad.gov.pl to koniec Waszych zmartwień o utrzymanie strony internetowej, zapewnienie jej odpowiedniego bezpieczeństwa, czy problemy techniczne. To również redukcja związanych z tym kosztów.

- Samorzad.gov.pl to realne wsparcie dla jednostek samorządu terytorialnego. To ustandaryzowane narzędzie, które stworzyliśmy w odpowiedzi na codzienne potrzeby – zarówno urzędników, jak i mieszkańców. Spełnia też ustawowe wymogi dotyczące dostępności cyfrowej – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski. – Bierzemy na siebie zaplecze techniczne, rolą samorządów jest jedynie wypełnianie go treścią – dodaje szef MC.

Skąd wiemy, że portal wychodzi naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców? Sprawdziliśmy to.

Przed przystąpieniem do prac zapytaliśmy obywateli, jakie informacje są dla nich najważniejsze, ale również - co utrudnia im poruszanie się po obecnie funkcjonujących gminnych stronach internetowych. Dzięki temu, udało nam się stworzyć intuicyjny i przystępny serwis, dostosowany do nowoczesnych standardów, w tym do tzw. mobile first – czyli czytelności na urządzeniach mobilnych.

Potrzebujecie więcej argumentów? Samorzad.gov.pl - niejako w pakiecie - umożliwia korzystanie z Biuletynu Informacji Publicznej.

Dzięki migracji lokalnych serwisów na nasz portal gminy i powiaty nie będą musiały ponosić kosztów utrzymania oraz zapewnienia bezpieczeństwa danych przed cyberatakami.

Wszystko w jednym

Już w pierwszym tygodniu działania portalu zgłosiło się do nas 120 samorządów, które chcą przenieść swoje strony na samorzad.gov.pl. To m.in. gminy Dębno, Mokobody, Szydłowiec, Ułęż czy Wąsacz, ale i miasta - Przasnysz, Ożarów Mazowiecki, Dąbrowa Tarnowska, czy Augustów.

Cały czas czekamy na kolejne zgłoszenia. Wystarczy wypełnić prosty internetowy formularz ( https://form.www.gov.pl/ankieta/558398/formularz-zgloszeniowy-do-samorzadgovpl.html ).

W ramach zachęty do działania, przypominamy najważniejsze korzyści płynące z przeniesienia portalu na samorzad.gov.pl:

- Dostępność cyfrowa - serwis samorzad.gov.pl jest dostosowany do standardów dostępności cyfrowej WCAG 2.1.AA.

- Biuletyn Informacji Publicznej - w ramach serwisu informacyjnego istnieje możliwość prowadzenia Biuletynu Informacji Publicznej.

- Wygoda - wszystkie Jednostki Samorządów Terytorialnych są w jednym miejscu. Przez co zapewniony będzie łatwy dostęp do usług.

- Rozwój - środowisko serwisu jest stale rozwijane pod kątem funkcjonalności i wydajności oraz nowoczesnych standardów.

- Bezpieczeństwo - serwis samorzad.gov.pl jest stale aktualizowany i monitorowany pod kątem bezpieczeństwa.

- Oszczędności - dzięki wykorzystaniu zasobów Ministerstwa Cyfryzacji można obniżyć koszt utrzymania serwisów informacyjnych.

Jeśli chcecie wiedzieć, jak wygląda gminna strona na portalu samorzad.gov.pl, możecie to sprawdzić od ręki. Od początku są z nami powiat konecki (https://samorzad.gov.pl/powiat-konecki/) i gmina Zabrodzie (https://samorzad.gov.pl/gmina-zabrodzie/).

- Samorzad.gov.pl jest efektem doświadczeń, jakie zdobyliśmy w pracy nad serwisem GOV.pl. To dostępna dla wszystkich obywateli brama do kontaktu z administracją publiczną. Teraz poszliśmy krok dalej – otworzyliśmy GOV.pl dla samorządów. Warto skorzystać z tej możliwości i dołączyć do samorzad.gov.pl. Zapraszamy – mówi minister cyfryzacji Marek Zagórski.

kom/ jml/

Data publikacji 01.10.2020, 20:33