Zdrowie i styl życia

Muszyna w pigułce

20.10.2020, 09:21aktualizacja: 21.10.2020, 12:03

Związek Gmin Krynicko-Popradzkich w Muszynie/Cerkiew w Powroźniku, fot. M. Obidowski
Najlepsze atrakcje, zabytki i jedzenie.

Muszyna nazywana jest „miastem ogrodów”. To właśnie tutaj znajdują się największe w kraju rozbudzające wszystkie zmysły ogrody sensoryczne. Towarzyszą im przedstawiające krajobrazy i florę Ziemi Świętej ogrody biblijne. Ogrody magiczne potrafią wprawić w zachwyt niejednego turystę. Trudno jest tu oderwać wzrok od barwnych, egzotycznych ptaków, które występują w najróżniejszych zakątkach świata. Uzdrowisko oprócz znakomitych wód mineralnych słynie z licznych zabytków i bogactwa architektonicznego dawnego „Państwa Muszyńskiego”. Świadkami burzliwej historii pogranicza są ruiny zamku pamiętające jeszcze czasy Kazimierza Wielkiego, a także barokowy, inkastelowany kościół, który dawał schronienie mieszkańcom podczas najazdów. Jednak najcenniejszym zabytkiem, który rocznie odwiedzają setki tysięcy gości jest najstarsza w południowych Karpatach połemkowska cerkiew pw. św. Jakuba Młodszego Apostoła – zabytek wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Goszcząc w tych stronach oprócz podziwiania architektury Łemków nie sposób także zanurzyć się w pysznych smakach ich kuchni. Muszyna pełni rolę jednego z głównych ośrodków turystycznych Sądecczyzny. Dobra infrastruktura na szlakach pieszych i rowerowych sprawia, że samo miasto jak i okoliczne miejscowości stanowią doskonałą bazę wypadową na krótsze bądź dłuższe wyprawy w góry Beskidu Sądeckiego czy słowackie Góry Czerchowskie. Miłośnicy dwóch kółek odnajdą tutaj rowerowe El Dorado, bowiem do dyspozycji mają 288 km oznakowanych szlaków rowerowych oraz możliwość skorzystania z nowej infrastruktury międzynarodowych tras AquaVelo i EuroVelo 11.

Źródło informacji: Związek Gmin Krynicko-Popradzkich w Muszynie

Data publikacji 20.10.2020, 09:21