AC SA (20/2020) Rejestracja przez Sąd zmiany Statutu AC S.A.

22.10.2020, 13:34aktualizacja: 22.10.2020, 13:36

Raport bieżący z plikiem 20/2020

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

AC z siedzibą w Białymstoku (dalej jako "Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka otrzymała Postanowienie Sądu Rejonowego w Białymstoku, XII Wydziału Gospodarczego Krajowego Rejestru Sądowego z dnia 19.10.2020 r. o zarejestrowaniu w tym dniu zmian Statutu Spółki.

1. Treść zmienionych lub nowych postanowień Statutu:

a) W artykule 6:

- po dotychczasowym pkt 13' dodano pkt 14, 15 i 16 o następującym brzmieniu:

"14) 27.11.Z Produkcja elektrycznych silników, prądnic i transformatorów",

"15) 27.12.Z Produkcja aparatury rozdzielczej i sterowniczej energii elektrycznej",

"16) 27.33.Z Produkcja sprzętu instalacyjnego",

- po dotychczasowym pkt 17 dodano pkt 18, 19, 20, 21, 22 i 23 o następującym brzmieniu:

"18) 30.91.Z Produkcja motocykli",

"19) 30.92.Z Produkcja rowerów i wózków inwalidzkich",

"20) 43.21.Z Wykonywanie instalacji elektrycznych",

"21) 43.29.Z Wykonywanie pozostałych instalacji budowlanych",

"22) 46.18.Z "Działalność agentów specjalizujących się w sprzedaży pozostałych określonych towarów",

"23) 46.19.Z "Działalność agentów zajmujących się sprzedażą towarów różnego rodzaju",

- po dotychczasowym pkt 20 dodano pkt 21 i 22 o następującym brzmieniu:

"21) 46.69.Z Sprzedaż hurtowa pozostałych maszyn i urządzeń",

"22) 47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami",

- po dotychczasowym pkt 23 dodano pkt 24 i 25 o następującym brzmieniu:

"24) 64.19.Z Pozostałe pośrednictwo pieniężne",

"25) 64.92.Z Pozostałe formy udzielania kredytów",

i uporządkowano odpowiednio numerację wszystkich punktów tego ustępu,

b) artykuł 7 ust. 1 w dotychczasowym brzmieniu:

"1. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 2.469.695,75 zł (słownie: dwa miliony czterysta sześćdziesiąt dziewięć tysięcy sześćset dziewięćdziesiąt pięć złotych i siedemdziesiąt pięć groszy) i dzieli się na 9.200.000 (słownie: dziewięć milionów dwieście tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 381.150 (słownie: trzysta osiemdziesiąt jeden tysięcy sto pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 135.983 (słownie: sto trzydzieści pięć tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt trzy) akcje zwykłe na okaziciela serii C o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 161.650 (słownie: sto sześćdziesiąt jeden tysięcy sześćset pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii D o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda."

otrzymał następujące brzmienie:

"1. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 2.491.295,75 zł (słownie: dwa miliony czterysta dziewięćdziesiąt jeden tysięcy dwieście dziewięćdziesiąt pięć złotych i siedemdziesiąt pięć groszy) i dzieli się na: 9.200.000 (słownie: dziewięć milionów dwieście tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 381.150 (słownie: trzysta osiemdziesiąt jeden tysięcy sto pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 135.983 (słownie: sto trzydzieści pięć tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt trzy) akcje zwykłe na okaziciela serii C o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda, 161.650 (słownie: sto sześćdziesiąt jeden tysięcy sześćset pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii D o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda oraz 86.400 (słownie: osiemdziesiąt sześć tysięcy czterysta) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda."

c) w artykule 14 dodano ust. 7 o następującym brzmieniu:

"7. Akcjonariusze mogą oddawać głos na Walnym Zgromadzeniu drogą korespondencyjną, na zasadach wskazanych w Regulaminie Walnego Zgromadzenia AC S.A."

2. Data Walnego Zgromadzenia, które uchwaliło zmiany w Statucie oraz numery uchwał:

Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki z dnia 31.08.2020 r., Uchwała nr 19.

3. Z uwagi na fakt, że zmiana Statutu dotyczy również kapitału zakładowego Spółka wskazuje:

a) obecną wysokość, strukturę kapitału zakładowego oraz wartość nominalną akcji:

Kapitał zakładowy Spółki wynosi 2.491.295,75 zł (słownie: dwa miliony czterysta dziewięćdziesiąt jeden tysięcy dwieście dziewięćdziesiąt pięć złotych i siedemdziesiąt pięć groszy) i dzieli się na 9.200.000 (słownie: dziewięć milionów dwieście tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii A, 381.150 (słownie: trzysta osiemdziesiąt jeden tysięcy sto pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii B, 135.983 (słownie: sto trzydzieści pięć tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt trzy) akcje zwykłe na okaziciela serii C, 161.650 (słownie: sto sześćdziesiąt jeden tysięcy sześćset pięćdziesiąt) akcji zwykłych na okaziciela serii D każda o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) oraz 86.400 (słownie: osiemdziesiąt sześć tysięcy czterysta) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 0,25 zł (słownie: zero złotych dwadzieścia pięć groszy) każda.

b) ogólną liczbę głosów wynikających ze wszystkich wyemitowanych akcji:

9.965.183 głosy.

4. Spółka w załączeniu przekazuje treść sporządzonego tekstu jednolitego Statutu.

Podstawa prawna: § 5 pkt 1 w zw. z § 6 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz