Polityka i społeczeństwo

CIR: Chrońmy osoby starsze! Rząd tworzy Solidarnościowy Korpus Wsparcia Seniorów i zachęca do akcji #WspierajSeniora (komunikat)

23.10.2020, 18:23aktualizacja: 23.10.2020, 18:24

- CIR informuje:

Uruchamiamy Solidarnościowy Korpus Wsparcia Seniorów. To program przeznaczony do koordynacji pomocy osobom starszym w czasie pandemii – obejmuje działania zarówno na szczeblu centralnym, jak i samorządowym. Dzięki niemu osoby starsze uzyskają niezbędną pomoc w trudnym czasie, a zrobienie zakupów czy odbiór leków z apteki nie będzie się wiązało z ryzkiem zakażenia koronawirusem.

– Na poważne zagrożenie dla zdrowia i życia narażone są przede wszystkim osoby starsze, powyżej 70. roku życia. Dlatego wprowadzamy program “Wspieraj Seniora”. Prosimy seniorów, aby nie wychodzili z domu i nie przemieszczali się – powiedział premier Mateusz Morawiecki.

Solidarnościowy Korpus Wsparcia Seniorów

Ogłoszony właśnie program koordynuje Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej. Dzięki niemu pomoc seniorom w okresie pandemii koronawirusa i działania podejmowane w tym zakresie przez rząd, samorządy i ośrodki pomocy społecznej będą przebiegały sprawniej. Osoby starsze uzyskają niezbędną pomoc w trudnym czasie ze strony wolontariuszy, organizacji pozarządowych, harcerzy oraz ochotniczych straży pożarnych i Wojsk Obrony Terytorialnej.

Specjalna darmowa infolinia dla seniorów – 22 505 11 11

W ramach Korpusu uruchomiliśmy specjalną, bezpłatną infolinię przeznaczoną dla seniorów powyżej 70. roku życia. Za jej pośrednictwem osoby starsze będą mogły poprosić o pomoc w czynnościach, które wymagają wyjścia z domu, a które utrudnione są przez pandemię.

Seniorze, masz więcej niż 70 lat i potrzebujesz wsparcia?

- Zadzwoń na bezpłatną infolinię pod numer 22 505 11 11.

- Osoba z infolinii przekaże Twój numer do ośrodka pomocy społecznej w Twojej gminie.

- Czekaj na telefon pracownika ośrodka, który skontaktuje się z Tobą i ustali wszystkie szczegóły.

- Wolontariusz dostarczy Ci produkty lub leki, o które poprosiłeś.

#WspierajSeniora i weź udział w akcji

Z myślą o wszystkich, którzy chcą pomóc seniorom, ale nie wiedzą jak, uruchomiliśmy także stronę www.wspierajseniora.pl. To właśnie tutaj mogą zgłaszać się osoby, które chcą dołączyć do Solidarnościowego Korpusu Wsparcia Seniorów.

Jak to zrobić w kilku prostych krokach?

- Wejdź na stronę www.wspierajseniora.pl

- Zgłoś chęć pomocy przez ankietę lub w lokalnym ośrodku pomocy społecznej.

- OPS w Twoim mieście skontaktuje Ciebie i seniora w Twojej okolicy, który potrzebuje pomocy.

Wsparcie dla samorządów gminnych

Program zakłada również możliwość ubiegania się przez gminy o dofinansowanie z budżetu państwa na zorganizowanie i realizację usługi wsparcia. Środki te będą mogły zostać przeznaczone m.in. na: zatrudnienie nowych pracowników do realizacji zadania, przyznanie dodatków zadaniowych, zlecenie usługi organizacjom pozarządowym czy jej zakup od prywatnych podmiotów.

Seniorze zostań w domu!

Apelujemy do seniorów, przede wszystkim do osób powyżej 70. roku życia, o ograniczenie przemieszczania się i unikanie zatłoczonych miejsc. Ogranicz wyjścia z domu do sytuacji związanych z wykonywaniem czynności zawodowych, zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego, czy też udziału we mszy świętej.

Seniorze, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa!

- Godziny dla seniora

Od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00 – 12:00 w sklepie, drogerii, aptece oraz na poczcie mogą przebywać wyłącznie osoby powyżej 60. roku życia. Jeśli musisz wyjść z domu, skorzystaj z tego czasu, aby bezpiecznie zrobić zakupy oraz zaopatrzyć się w leki.

- Pamiętaj o zasłanianiu nosa i ust

Nie możesz zostać w domu? Pamiętaj o obowiązku zasłaniania ust i nosa w przestrzeni publicznej. Możesz to zrobić za pomocą maseczki, ale także chusty, apaszki, szalika lub przyłbicy. To bardzo ważne – dzięki temu chronisz siebie i innych. Osoby, które są zakażone koronawirusem, ale przechodzą chorobę bezobjawowo, nie będą nieświadomie zarażać innych.

- Zachowaj bezpieczną odległość od innych osób

Jeśli musisz wyjść z domu, pamiętaj, aby zachować co najmniej 1,5 m odległości od innych osób, które mijasz na ulicy, w sklepie czy w parku. Zrezygnuj też z podawania ręki na powitanie.

kom/ jml/

Data publikacji 23.10.2020, 18:23