Kimi Räikkönen i Antonio Giovinazzi wezmą udział w wyścigach Alfa Romeo Racing ORLEN w 2021 roku

30.10.2020, 13:19aktualizacja: 30.10.2020, 13:28

FCA/Antonio Giovinazzi i Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen i Antonio Giovinazzi zostali zatwierdzeni na sezon 2021 jako kierowcy zespołu Alfa Romeo Racing ORLEN. Przedłużenie współpracy zostało zapowiedziane przed Grand Prix Imola 2020, podczas którego samochód wyścigowy C39 pojawi się w odnowionej grafice nadwozia stworzonej przez Alfa Romeo Centro Stile.

Marka Alfa Romeo z zadowoleniem przyjmuje przedłużenie kontraktów Kimiego Räikkönena i Antonio Giovinazziego na 2021 rok w Formule 1 z zespołem Alfa Romeo Racing ORLEN.

Antonio Giovinazzi, pierwszy od ośmiu lat włoski kierowca, który zapewnił sobie stabilną pozycję za kierownicą samochodu Formuły 1 i odegrał kluczową rolę w rozwoju zespołu Alfa Romeo Racing ORLEN. Jego postępy i osiągi w pierwszych dwóch sezonach były znaczące i konsekwentne, a ta ostatnia cecha jest fundamentalnym czynnikiem sukcesu w Formule 1. W bieżącym sezonie Antonio zaliczył wiele dobrych występów w poszczególnych wyścigach.

Zespół zawsze wspierał włoskiego asa z wielką determinacją. Dla Alfy Romeo bycie świadkiem stałego postępu w dążeniu do coraz wyższych i lepszych wyników jest nie tylko misją, ale przede wszystkim źródłem wielkiej dumy. Więź między włoskimi kierowcami a Alfą Romeo wywodzi się z historii sportów motorowych od momentu, gdy w 1950 roku producent Alfa Romeo zwyciężył podczas inauguracyjnego sezonu najważniejszej kategorii wyścigów samochodowych z Nino Fariną za kierownicą Alfy Romeo Gran Premio Tipo 158 „Alfetta”.

„Przez ostatnie dwa sezony Alfa Romeo Racing ORLEN była moim domem w Formule 1 i cieszę się, że współpraca ta może trwać jeszcze przez kolejny rok. Zespół pokłada we mnie dużo wiary, a ja zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, by odwdzięczyć się za to zaufanie ciężką pracą i zaangażowaniem: osiągnęliśmy sporo dobrych wyników i czuję, że wykonaliśmy swoją robotę, aby osiągnąć postępy w zespole. Ale droga przed nami jest jeszcze długa i chcemy wspólnie osiągnąć znacznie więcej. Między tym i następnym sezonem będzie duża ciągłość, więc wszystko, nad czym będziemy pracować od teraz do końca roku, będzie się już liczyło w następnym sezonie i jesteśmy gotowi dać z siebie wszystko” - powiedział Antonio Giovinazzi.

„Z radością informujemy o przedłużeniu kontraktu Antonio Giovinazziego z Alfa Romeo Racing w roku 110-lecia istnienia Alfy Romeo. Jego pasja i zaangażowanie naprawdę uosabia wartości marki. Dzięki swoim solidnym występom Antonio odegrał kluczową rolę w podtrzymaniu entuzjazmu fanów i przyczynił się do tego, że zespół Alfa Romeo Racing ORLEN stał się ambasadorem tradycji europejskiej doskonałości technicznej i włoskiego ducha. Po przedłużeniu kontraktu Antonio, spodziewamy się dalszych postępów zarówno technicznych, jak i na torze, które zapiszą nowe rozdziały do długiej i wspaniałej historii Alfy Romeo w Formule 1” - poinformował Mike Manley, dyrektor generalny FCA.

Jeden z najbardziej doświadczonych kierowców w historii Formuły 1, Kimi Räikkönen będzie nadal wnosił do zespołu znakomitą mieszankę umiejętności, rzemiosła wyścigowego i wiedzy technicznej, dzięki której zadebiutował w F1 w 2001 roku, startując w Sauber F1 Team. 41-letni Fin, Mistrz Świata z 2007 roku, wielokrotnie demonstrował swoje zaangażowanie w tę dyscyplinę sportu.

Kimi, jeden z najpopularniejszych kierowców Formuły 1, mający rzeszę kibiców na całym świecie, większość swoich uwag przekazuje bezpośrednio na torze, ale także w biurze inżynieryjnym, gdzie jego opinie techniczne i imponująca spostrzegawczość były cennym wkładem w zespół w ciągu ostatnich dwóch sezonów.

„Alfa Romeo Racing ORLEN to dla mnie więcej niż tylko zespół, to druga rodzina. Tak wiele osób, które towarzyszyły mi podczas mojego debiutu w Formule 1 w 2001 roku, nadal tu jest, a wyjątkowa atmosfera tego zespołu jest dla mnie dodatkową motywacją, by kontynuować karierę w przyszłym roku, który będzie już moim 19. sezonem. Nie byłoby mnie tutaj, gdybym nie wierzył w projekt zespołu i w to, co uważamy, że możemy razem osiągnąć. To zespół, który ceni ciężką pracę bardziej niż słowa, a ta postawa pasuje do mojego stylu. Nie mogę doczekać się przyszłego roku i mam nadzieję, że razem uda nam się przesunąć o kilka pozycji w górę” - skomentował swój udział w wyścigach Alfa Romeo Racing ORLEN w 2021 roku Kimi Räikkönen.

Ta deklaracja podkreśla zaangażowanie zespołu, a Kimi i Antonio są zgranym duetem kierowców, który zapewnia zdrową mieszankę doświadczenia i młodzieńczego entuzjazmu.

Dzięki przedłużeniu współpracy z kierowcami, zespół Alfa Romeo Racing ORLEN kładzie solidne podwaliny pod sezon 2021, w którym będzie mógł nadal koncentrować się na wynikach.

„Bardzo się cieszę, że zespół może kontynuować współpracę z Kimim i Antonio przez kolejny sezon. Kimi to kierowca, którego nie trzeba przedstawiać, jego talent podziwiamy już od 2001 roku i wciąż widzę w nim pasję i motywację za każdym razem, gdy siada za kierownicą. Można ufać, że wydobędzie z samochodu 100% jego możliwości. To prawdziwy lider dla osób, które z nim pracują. Antonio dobrze zakończył ubiegłoroczną kampanię i kontynuował swoją pracę, doskonaląc umiejętności przez cały sezon 2020. Zarówno na torze, jak podczas briefingu inżynierów, Antonio odgrywa kluczową rolę dla naszego zespołu i w pełni zasługuje na nowy kontrakt na sezon 2021. Jego postawa, zaangażowanie i zaraźliwy entuzjazm to ogromny atut dla zespołu Alfa Romeo Racing ORLEN” - powiedział Frédéric Vasseur, dyrektor Alfa Romeo Racing ORLEN i dyrektor generalny Sauber Motorsport AG.

Ekskluzywny design na specjalną okazję

Oświadczenie o przedłużeniu umów z kierowcami przekazano tuż przez Grand Prix Imola 2020, ważnym wydarzeniem zarówno dla Alfy Romeo, jak i włoskiej tradycji sportów motorowych, podczas którego zespół Alfa Romeo zaprezentuje specjalną grafikę nadwozia bolidu C39.

Zaprojektowana przez Centrum Stylu, przedstawia włoską flagę na górnej części pokrywy silnika i tylnym skrzydle, wtapiającą się w przewodni koloryt „Speed-Pixel” z jego linearną i dynamiczną grafiką.

Logo przygotowane z okazji 110. rocznicy powstania marki Alfa Romeo pojawia się w widocznym miejscu także na pokrywie silnika wraz z napisem „Welcome back, Imola”, potwierdzając tym samym, że tor w Imoli to jeden z najbardziej ikonicznych i doskonałych torów wyścigowych we Włoszech. Od kategorii Touring i Sport po Formułę 1, Imola była miejscem wielkich zwycięstw Alfy Romeo we wszystkich trzech kategoriach.

Źródło informacji: FCA Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE