Pięć Black Hawków z Mielca dostarczonych na Filipiny

08.11.2020, 19:41aktualizacja: 09.11.2020, 08:30

Black Hawk
Pięć śmigłowców Black Hawk zamówionych przez Filipiny i produkowanych w PZL Mielec dotarło do kraju przeznaczenia - poinformował w niedzielę PAP chargé d'affaires a.i. ambasady RP w Manili Jarosław Szczepankiewicz.

"Pierwsza partia pięciu śmigłowców S-70i dla filipińskich sił powietrznych i wyprodukowanych w PZL Mielec prawdopodobnie wylądowała dziś rano na pokładzie samolotu An-124 Rusłan na lotnisku Clark" - powiedział PAP Szczepankiewicz.

Rusłan został załadowany w Rzeszowie-Jasionce i wystartował w sobotę. Black Hawki, które znajdowały się na jego pokładzie, to kolejne z sześciu śmigłowców, których dostawę przewidziano do końca bieżącego roku, i pierwsze wyekspediowane transportem powietrznym. Pierwsza z maszyn została dostarczona w sierpniu. W ostatnich dniach odbył się odbiór techniczny pięciu maszyn wysyłanych na pokładzie Rusłana.

Kontrakt na dostawę 16 śmigłowców S-70i należąca do koncernu Lockheed Martin firma Sikorsky podpisała ze stroną filipińską w 2019 r. Wszystkie zamówione śmigłowce są produkowane w będących własnością amerykańskiej korporacji PZL Mielec. Jak podawały media, wartość umowy wyniosła 240 mln dolarów (ponad 900 mln zł). Dostawy zaplanowano na lata 2020-21, z czego sześciu maszyn w bieżącym roku.

Śmigłowce Black Hawk są eksploatowane w ponad 30 krajach. Pięć maszyn tego typu dla polskich Wojsk Specjalnych zakupiło pod koniec stycznia 2019 roku MON. W 2018 r. Black Hawki z Mielca kupiła polska policja. (PAP)

autorzy: Marzena Kozłowska, Jakub Borowski

mzk/ brw/ robs/