Polityka i społeczeństwo

CIS: Projekt"Apel" (komunikat)

09.11.2020, 11:52aktualizacja: 09.11.2020, 11:53

- CIS informuje:

Centrum Informacyjne Senatu uprzejmie przypomina, że jutro, 10 listopada br., w przeddzień Narodowego Święta Niepodległości, na kanale Senatu w serwisie Facebook odbędzie się pierwsza w historii izby lekcja online. Projekt pod nazwą „Apel” to nowoczesna edukacja dostępna dla wszystkich.

Po Senacie oprowadzać będą członkowie Prezydium izby. Po zakończeniu wirtualnego zwiedzania internauci będą mogli posłuchać udostępnionych on-line wykładów wybitnych polskich i zagranicznych historyków: prof. Andrzeja Chwalby z Uniwersytetu Jagiellońskiego, prof. Jerzego Kochanowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego i historyka z Uniwersytetu Londyńskiego, autora licznych prac o historii Polski, prof. Normana Daviesa. Wbrew wcześniejszym zapowiedziom, z przyczyn od nas niezależnych, słuchacze wykładów nie będą mieli możliwość zadawania pytań. Serdecznie przepraszamy.

„Idea apelu online wyrosła z potrzeby nowoczesnej edukacji obywatelskiej dostępnej dla wszystkich. Ze względu na pandemię wszystkie instytucje powinny dostosowywać się do trudnej sytuacji. Jednocześnie, doceniając trud i wysiłek nauczycieli, chcemy ich wspomóc lekcjami o niepodległości transmitowanymi z Senatu. Mamy nadzieje, że nasza propozycja spotka się z zainteresowaniem i uatrakcyjni zajęcia lekcyjne” – powiedziała Karolina Zioło-Pużuk, zastępca Szefa Kancelarii Senatu odpowiedzialna za projekt „Apel”.

Przekazujemy program wydarzenia:

Lekcja 1: Witamy w Senacie. Początek spotkania: 8.15

Lekcja 2: Profesor Jerzy Kochanowski „Polskie Listopady. Rzeczywistość i mit”. Początek spotkania: 9.00

Lekcja 3: Profesor Andrzej Chwalba „1918: Kiedy Polacy odzyskali swoje państwo?”. Początek spotkania: 11.00

Lekcja 4: Profesor Norman Davies „Niepodległa Polska a Europa”. Początek spotkania: 12.00

kom/ mst/

Data publikacji 09.11.2020, 11:52