Kurtyka: ok. 2023 roku będzie potrzebna rewizja polityki energetycznej Polski

09.11.2020, 13:47aktualizacja: 09.11.2020, 13:51

Michał Kurtyka
Około 2023 r. będzie potrzebna rewizja polityki energetycznej Polski, uwzględniająca zmiany, które nastąpią w ciągu najbliższego roku, dwóch - powiedział w poniedziałek podczas konferencji Ekosfera szef resortu klimatu Michał Kurtyka.

Minister klimatu i środowiska wziął udział w poniedziałek udział w debacie online poświęconej innowacyjnej i sprawiedliwej transformacji energetycznej w ramach odbywającej się konferencji EkoSfera.

Zwrócił uwagę na sukcesy programów Czyste Powietrze, Mój Prąd, czy Moja Woda. Według niego skala działań, które podejmowane są w pojedynczych domach jest ogromna - wkrótce moc zainstalowana dzięki dwóm pierwszym programom będzie odpowiadać mocy największej polskiej elektrowni w Bełchatowie.

Minister odniósł się do tempa transformacji energetycznej oraz "trendu zazieleniania", który cały czas przyspiesza.

"Chcieliśmy i chcemy, żeby ta transformacja wykonywana w naszych warunkach miała charakter racjonalny, tzn. uwzględniający punkt startu, koszty sieciowe, koszty rozbudowywania sieci dystrybucyjnych (...), kwestie magazynowania energii" - powiedział.

Minister podkreślił, że pierwszym filarem polityki energetycznej Polski jest sprawiedliwa transformacja. "Ten komponent ujęliśmy jako absolutnie kluczowy dla nas" - zaznaczył. Zastrzegł jednak, że obecnie świat się bardzo szybko zmienia. Wskazał przy tym na wpływ pandemii, ale jednocześnie środki, które będą kierowane na odbudowę postcovidową.

"My przewidujemy, że w okolicach 2023 r. będzie potrzebna refleksja i rewizja polityki energetycznej Polski po to, aby ta spójna wizja transformacji krajowej energetyki została jeszcze uzupełniona o te aspekty, które się pojawią w ciągu najbliższego roku, dwóch" - zapowiedział Kurtyka. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ drag/