Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: Pierwszy dzień konferencji „EkoSfera” za nami (komunikat)

09.11.2020, 18:22aktualizacja: 09.11.2020, 18:23

- MKiŚ informuje:

Transformacja energetyczna, adaptacja miast do zmian klimatu oraz rozszerzona odpowiedzialność producentów to główne tematy pierwszego dnia konferencji EkoSfera. W wydarzeniu, które odbyło się 9 listopada wzięli udział minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka oraz wiceminister Jacek Ozdoba.

Minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka podczas pierwszego dnia konferencji "EkoSfera"

Otwierając spotkanie minister Kurtyka podkreślił, że „Ekosfera” to wykreowana przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska przestrzeń ekspercka, w której towarzyszy cykl debat z zakresu działalności resortu. Tegoroczne wydanie EkoSfery – tradycyjnego forum towarzyszącego targom ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju POLECO w Poznaniu, ze względu na sytuację pandemiczną jest realizowane w formule on-line z dostępem dla wszystkich zainteresowanych.

Innowacja i sprawiedliwa transformacja energetyczna

W trakcie konferencji odbyła się debata pt. „Innowacja i sprawiedliwa transformacja energetyczna” z udziałem ministra klimatu i środowiska Michała Kurtyki oraz przedstawicieli: NFOŚiGW, Polskiej Spółki Gazownictwa, BOŚ Banku, grupy ENEA i Polskiej Grupy Energetycznej.

Jak podkreślił minister klimatu i środowiska, projekt Polityki energetycznej Polski do 2040 r. jest dokumentem kompleksowym, a tempo transformacji zostało wyznaczone na podstawie analizy krajowych możliwości i ograniczeń.

„Chcemy, aby transformacja energetyczna miała charakter racjonalny i uwzględniała punkt startu, koszty sieciowe, koszty rozbudowania sieci dystrybucyjnej niskiego i średniego napięcia oraz kwestii magazynowania energii” – powiedział.

Szef resortu wskazał także, że poprzez transformację energetyczną Polski, chcemy wykorzystać potencjał dla rozwoju nowych gałęzi przemysłu.

„Poprzez PEP2040 chcemy tworzyć nowe nisze dla rozwoju firm związane z zeroemisyjnym transportem, standardami w budynkach zeroemisyjnych czy transformacją budownictwa. To wszystko to potężne zmiany, które otwierają przestrzeń dla małych i średnich firm. Ale obszary transformacji dają szansę rozwoju także większym przedsiębiorcom, którzy będą mogli wykorzystać gigantyczne filary, tj. energetyka wiatrowa czy energetyka jądrowa” – dodał.

Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta

Rozszerzona odpowiedzialność producenta to natomiast główny temat debaty, w której wziął udział wiceminister klimatu i środowiska Jacek Ozdoba.

W trakcie spotkania wiceminister Ozdoba podkreślił, że konieczne jest wprowadzenie rozwiązań oraz zmian legislacyjnych, aby wdrożyć dyrektywy unijne.

„Przy wdrażaniu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta ważnym elementem jest również zachowanie etapowego wprowadzenia tego typu systemów. Tak aby przynieść konkretne efekty w gospodarki odpadami” – powiedział.

Wiceminister Ozdoba zapewnił, że Ministerstwo Klimatu i Środowiska chce wspierać samorządy w gospodarce odpadami.

„Ważnym elementem wsparcia samorządów w gospodarce odpadami są środki finansowe, które będą skierowane na inwestycję oraz zbiórkę odpadów” – mówił.

Nagrody w badaniu „Miasto z Klimatem – Lider w kategorii”, konkursie „Miasto z Klimatem – najlepszy zrealizowany projekt” oraz „Dom z Klimatem

Pierwszego dnia konferencji „Ekosfera” minister klimatu i środowiska wręczył nagrody laureatom badania „Miasto z Klimatem – Lider w kategorii”, a także konkursów „Miasto z Klimatem – najlepszy zrealizowany projekt” i „Dom z Klimatem.

Badanie „Miasto z Klimatem – Lider w kategorii”

Celem projektu jest wspieranie pro-klimatycznej i ekologicznej transformacji polskich miast.

Spośród kilkuset zgłoszeń wyłoniliśmy liderów, którzy w poszczególnych kategoriach, takich jak zieleń miejska, gospodarka odpadami, zrównoważona mobilność oraz jakość powietrza, dokonali największych postępów w ostatnich latach i mogą stanowić inspirację dla pozostałych samorządóww Polsce.

Konkurs „Miasto z Klimatem – najlepszy zrealizowany projekt"

Ideą konkursu Miasto z Klimatem – najlepszy zrealizowany projekt, było docenienie i promowanie działań samorządów, które realizują inwestycje infrastrukturalne z uwzględnieniem aspektu troski o środowisko.

W konkursie oceniane były inwestycje zrealizowane w obszarach: rozwoju błękitnej i zielonej infrastruktury, zrównoważonego transportu, gospodarki o obiegu zamkniętym i zrównoważonego budownictwa.

W konkursie Miasto z Klimatem – najlepszy zrealizowany projekt nagrodziliśmy 10 miast:

- w kategorii miast do 100 tys. mieszkańców: I miejsce zajęło miasto Kórnik, II miejsce Brwinów, III Sopot. Wyróżnienie otrzymał Wodzisław Śląski.

- w drugiej kategorii – to jest miast powyżej 100 tys. mieszkańców: najwyżej ocenione zostały inwestycje zrealizowane przez Białystok, II miejsce zajęła Gdynia, III Płock. Wyróżnione zostały miasta: Kraków, Gdańsk oraz Olsztyn.

Konkurs „Dom z Klimatem”

Ogłaszając ogólnopolski konkurs w ramach kampanii Dom z klimatem chcieliśmy docenić starania projektantów, inwestorów i wykonawców z całej Polski, którzy w praktyce realizują ideę budownictwa przyjaznego klimatowi.

kom/ jml/

Data publikacji 09.11.2020, 18:22