Badanie: Pomimo tego, że wielu Polaków oszczędza, to są to jednak zaskórniaki

19.11.2020, 16:15aktualizacja: 19.11.2020, 16:17

banknoty
Choć trzy czwarte Polaków deklaruje, że oszczędza to odłożone przez nas pieniądze nie tworzą bezpiecznej poduszki finansowej na czarną godzinę - wynika z opublikowanego badania. U jednej trzeciej badanych oszczędności nie przekraczają 5 tys. zł.

Nationale-Nederlanden poinformowało, że ze zleconego przez instytucję badania wynika, że 77 proc. ankietowanych zadeklarowało, że odkłada pieniądze z myślą o oszczędzaniu. Zwrócono jednak uwagę, że jedynie połowa badanych robi to w miarę regularnie, tzn. odkłada pieniądze raz w miesiącu.

"Niemal co piąty badany przyznaje, że odkłada rzadziej niż raz na 3 miesiące. Patrząc na tę częstotliwość, można odnieść wrażenie, że większość Polaków wciąż myśli o pieniądzach jedynie w perspektywie bieżącego miesiąca. Jeśli jednak wierzyć deklaracjom ankietowanych, to nieco ponad jedna czwarta planuje w ciągu najbliższego roku zwiększyć zbieraną kwotę, z kolei blisko 70 proc. utrzymać jej dotychczasowy poziom" - wyjaśniono.

Badanie wykazało ponadto, że mimo, iż wiele osób deklaruje oszczędzanie, to jednak ciężko jest im wygospodarować sumy, które mogłyby być dla nich realnym wsparciem w kolejnych latach.

"U jednej trzeciej ankietowanych zgromadzone oszczędności sięgają jedynie do 5 tys. zł, a więc mniej niż półtorej średniej krajowej pensji netto. Posiadanie od 5 do 10 tys. zł deklaruje 16 proc. badanych, natomiast co dziesiąty zapewnia, że ma w zanadrzu odłożoną sumę rzędu 10-25 tys. zł. Tymczasem eksperci podkreślają, że nasza poduszka finansowa powinna wynosić co najmniej wysokość sześciu wypłat" - wskazano.

Instytucja poinformowała, że zaledwie jeden na pięciu Polaków gromadzi miesięcznie więcej niż 500 zł. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ dym/