Andrzej Gut-Mostowy wiceministrem rozwoju, pracy i technologii

19.11.2020, 19:37aktualizacja: 19.11.2020, 19:38

Andrzej Gut-Mostowy
Premier Mateusz Morawiecki powołał Andrzeja Guta-Mostowego na wiceministra rozwoju, pracy i technologii oraz Pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw promocji polskiej marki. Wiceszef MRPiT jest m.in. współtwórcą programu Polski Bon Turystyczny.

Wiceminister rowoju pracy i technologii Andrzej Gut-Mostowy od 3 stycznia 2020 r. pełnił funkcję Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rozwoju. Był także Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw promocji polskiej marki.

"19 listopada 2020 r. premier Mateusz Morawiecki powołał Andrzeja Guta-Mostowego na stanowisko Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw promocji polskiej marki" - czytamy w komunikacie MRPiT. Dodano, że nominację wręczył wiceszefowi MRPiT wicepremier Jarosław Gowin.

Gut-Mostowy jest współtwórcą programu Polski Bon Turystyczny i rozwiązań zawartych m.in. w tarczy antykryzysowej i tarczy turystycznej. Ukończył Uniwersytet Ekonomicznyo w Krakowie na kierunkach gospodarka turystyczna (studia magisterskie) i gospodarka regionalna (studia doktoranckie).

Jak podał resort, Andrzej Gut-Mostowy w latach 1998–2005 był radnym województwa małopolskiego. "Zajmował m.in. stanowisko wiceprzewodniczącego Komisji Kultury Fizycznej i Turystyki" - czytamy. Natomiast w latach 1995-1998 sprawował funkcję radnego miasta Zakopane. Gut-Mostowy był też wiceprezesem Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w latach 2008–2014 oraz prezesem i członkiem Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej.

Według MRPiT wiceszef resortu pochodzi z jednej z najstarszych i najliczniejszych rodzin na Podhalu, która od końca XIX wieku zajmuje się turystyką. Jest żonaty, ma czwórkę dzieci. Zna język angielski. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ drag/