Polityka i społeczeństwo

Konkurs #FakeHunter Challenge rozstrzygnięty!

20.11.2020, 14:49aktualizacja: 20.11.2020, 15:34

PAP/M. Kmieciński (1)
Ponad 100 osób wzięło udział we wszystkich konkurencjach organizowanego przez PAP i GovTech #FakeHunter Challenge. Pierwszą nagrodę i 15 tys. zł zdobył Aleksander Kogut.

Konkurs #FakeHunter Challenge składał się z czterech konkurencji:

- Polowanie na fake newsy (fake news hunt),

- Fact checking challenge,

- Popraw FakeHuntera,

- Znajdź prawdziwe źródło informacji.

Uczestnicy konkursu mogli przesyłać zgłoszenia we wszystkich czterech konkurencjach. W ten sposób ich szansa na wygraną wzrastała, bo punkty się sumowały. Te ostatnie przyznawano za: zgłoszenie nieprawdziwej informacji, przygotowanie raportu weryfikacji faktów opartego na wiarygodnych źródłach lub wskazanie źródła pochodzenia fałszywej informacji.

Liczba zgłoszeń (tekstów, raportów) we wszystkich kategoriach wyniosła w sumie około dwóch tysięcy. Najwięcej było w kategorii „Polowanie na fake newsy”, gdzie chodziło o zgłoszenie materiałów do weryfikacji. „Najbardziej wymagającym i najwyżej punktowanym zadaniem było poszukiwanie oryginalnego źródła fake newsa. Tu mieliśmy trochę mniej zgłoszeń, bo około 30”- mówi Mirosław Usidus (PAP), jeden z jurorów konkursu.

Organizatorzy byli zaskoczeni ogromną liczbą zgłoszeń, tak bardzo, że musieli o kilka dni przełożyć ogłoszenie werdyktu. Ocena zgłoszeń zajęła więcej czasu niż planowali. „Osoby, które zwyciężyły nadesłały najwięcej zgłoszeń, ale byli też uczestnicy, którzy zdobyli wysokie miejsca w rankingu, bo przygotowali ocenione jako dobre raporty factcheckingowe. Koncentrowaliśmy się na merytoryce, ale aktywność też była premiowana. Dopuszczaliśmy do konkurencji zespoły. Dobrze skoordynowane działanie w grupie mogło zaprocentować. Zwłaszcza, że było kilka konkurencji do obsłużenia”- podsumowuje Usidus.

Wyniki konkursu:

I miejsce (15 tys. zł) – Aleksander Kogut

II miejsce (10 tys. zł) – Monika Łada

III miejsce (5 tys. zł) – Przemysław Fajerski

Zgłoszenia do konkursu można było nadsyłać w dniach 13-15 listopada. W zmaganiach mogli wziąć udział użytkownicy internetu posługujący się językiem polskim lub angielskim, bez względu na wiek. Ich zadaniem było wyszukiwanie w internecie fake newsów, a następnie ich weryfikacja.

#FakeHunter Challenge to jedno z kluczowych wydarzeń odbywającego się w listopadzie GovTech Festival, czyli cyklu wydarzeń online, w których może wziąć udział każdy zainteresowany. Przez cały miesiąc w ramach GovTech Festival organizowane są webinaria, warsztaty i hackathony mające na celu przełamywanie analogowych barier, edukowanie i otwieranie społeczeństwa na nowe możliwości związane z cyfryzacją i digitalizacją. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE