MF: misja MFW w Polsce. Pozytywna ocena naszych działań

20.11.2020, 18:09aktualizacja: 20.11.2020, 18:10

- MF informuje:

• Zakończyła się tegoroczna misja Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) w Polsce.

• Fundusz dobrze ocenia stan polskiej gospodarki i polskich finansów oraz wprowadzone przez rząd działania antykryzysowe.

• Realizacja programów wsparcia przebiegała szybko i skutecznie, co powinno pomóc w ograniczeniu długoterminowych skutków dla gospodarki.

Od 2 do 19 listopada br. trwała (w formule wideokonferencji) misja ekspertów Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW), której celem było przeprowadzenie dorocznego przeglądu Polski (tzw. przegląd w ramach art. IV Statutu MFW). Misja zapoznała się z aktualną sytuacją gospodarczą Polski oraz z planami w zakresie polityki gospodarczej, fiskalnej i monetarnej.

- Cieszy mnie pozytywna ocena stanu polskiej gospodarki, a w szczególności finansów publicznych i wysiłku związanego z redukcją długu publicznego w ostatnich latach. MFW dobrze ocenia też nasze działania antykryzysowe. Fundusz potwierdza zdolności fiskalne Polski do dalszego wsparcia firm i gospodarstw domowych oraz wzrostu wydatków na cele zdrowotne – informuje minister finansów, funduszy i polityki regionalnej Tadeusz Kościński.

MFW pozytywnie ocenia reakcję rządu na tzw. pierwszą falę COVID-19. Zdaniem Funduszu Polska dysponuje odpowiednią przestrzenią fiskalną na dalsze działania antykryzysowe. Kluczowym wyzwaniem na teraz jest kontrolowanie pandemii i jej skutków dla gospodarki. Po opanowaniu pandemii, polityka władz powinna być coraz bardziej ukierunkowana na realokację i wzmacnianie zasobów (w tym siły roboczej) potrzebnych do powrotu do silnego wzrostu gospodarczego, w wysokości sprzed pandemii.

MFW przewiduje spadek Produktu Krajowego Brutto (PKB) o 3,4% w 2020 r. i poprawę w roku przyszłym odzwierciedloną we wzroście PKB szacowanym na 2,7%.

Zdaniem MFW Polska jest dobrze przygotowana do okresu ożywienia gospodarczego, a polskie przedsiębiorstwa weszły w pandemię ze stosunkowo dobrymi bilansami i korzystały z dużego wsparcia polityki fiskalnej i pieniężnej w pierwszej połowie 2020 r. Realizacja programów pomocowych przebiegała zasadniczo szybko i skutecznie, co powinno pomóc w ograniczeniu długoterminowych skutków dla gospodarki.

Według Funduszu zmniejszenie wskaźników długu publicznego w relacji do PKB w ostatnich latach umożliwiło rządowi przedstawienie skutecznej odpowiedzi na kryzys. Przewiduje się, że dług publiczny pozostanie stabilny w średnim okresie, a wydatki związane z kryzysem zwiększą deficyt budżetowy do 8,9% PKB w 2020 r. W perspektywie średniookresowej Fundusz przewiduje jego spadek do około 3,2% PKB.(PAP)

kom/ pif/

Data publikacji 20.11.2020, 18:09