Shanghai Electric i Siemens Energy powołają centrum wsparcia inteligentnej energii

23.11.2020, 16:22aktualizacja: 23.11.2020, 16:31

PR Newswire/Shanghai Electric

SZANGHAJ, 20 listopada 2020 r. /PRNewswire/ -- Shanghai Electric („Spółka”) (SEHK: 02727, SSE: 601727), największy na świecie producent i dostawca urządzeń i systemów do wytwarzania energii elektrycznej, urządzeń przemysłowych i usług integracyjnych, zrealizował kolejny kluczowy etap i podpisał umowę o współpracy z firmą Siemens Energy w zakresie centrum wsparcia inteligentnych systemów energetycznych. Porozumienie to zostało podpisane podczas globalnych targów China International Import Expo (CIIE) w Szanghaju.

Współpraca ta ma za zadanie zbudowanie centrum wsparcia inteligentnej energii, które może obsługiwać zarówno krajowy, jak i międzynarodowy przemysł energetyczny. Bazując na stale unowocześnianych cyfrowych technologiach internetu przemysłowego, Shanghai Electric-Siemens Empower Center tworzy trzy zaawansowane technologicznie sektory biznesowe, jedno centrum doświadczeń cyfrowych łączące świat wirtualny i cyfrowy, oraz jedną platformę współpracy dla przemysłowych inkubatorów przedsiębiorczości. Zapewni to najwyższej jakości cyfrową usługę w ramach Internetu przemysłowego skierowaną do odbiorców energii i opartą na branży wysokiej klasy podstawowych urządzeń energetycznych reprezentowanej przez spółkę matkę.

Współpraca firm Shanghai Electric i Siemens Energy wyznacza kolejny krok naprzód w zakresie kompleksowej modernizacji chińskiego przemysłu energetycznego. Celem obu przedsiębiorstw jest integracja sztucznej inteligencji, przemysłowego Internetu rzeczy (IIoT, Industrial IoT) i łańcuchów wartości w branży, w celu dalszego poszerzenia zakresu działalności Spółki i rozwoju potencjału sektora inteligentnej energii.

Niezależnie od umowy z Siemens Energy, podczas CIIE, Spółka podpisała także umowy z podmiotami znajdującymi się na liście 500 największych przedsiębiorstw na świecie. Na targach Expo zrealizowano zamówienia importowe o łącznej wartości prawie 2,4 mld RMB, czyli o 500 mln RMB więcej niż w ubiegłym roku.

Shanghai Electric jest jednym z największych producentów w Chinach i prowadzi działalność w ramach wielu różnych sektorów. Jako lider w dziedzinie produkcji tradycyjnych urządzeń do produkcji energii termicznej i odnawialnej, spółka od dawna koncentruje się na energetyce i urządzeniach przemysłowych oraz usługach integracyjnych. Przedsiębiorstwo zajmuje również znaczącą pozycję w sektorze morskiej energetyki wiatrowej, jako posiadacz większości udziału w rynku.

Siemens Energy jest jedną z wiodących firm w dziedzinie technologii energetycznych na świecie. Swoim bogatym asortymentem produktów, rozwiązań i usług, Siemens Energy obejmuje niemal cały łańcuch wartości w sektorze energetyki - od wytwarzania i przesyłu energii po jej magazynowanie. Oferta spółki obejmuje technologie energii konwencjonalnej i odnawialnej, takie jak turbiny gazowe i parowe, elektrownie hybrydowe zasilane z wodoru oraz generatory i transformatory energii elektrycznej.

Powiązane linki www.shanghai-electric.com

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1339597/PHOTO.jpg