Polityka i społeczeństwo

Zakończyła się III edycja Prasowej Akademii Pieniądza

30.11.2020, 12:46aktualizacja: 30.11.2020, 13:01

Prasowa Akademia Pieniądza - logo
Z dniem 30 listopada zakończyła się III edycja Prasowej Akademii Pieniądza. Wszystkie materiały edukacyjne pozostają jednak do dyspozycji dziennikarzy i blogerów interesujących się gospodarką i ekonomią.

Przypomnijmy projekt Prasowa Akademia Pieniądza to szkolenie dedykowane dziennikarzom i blogerom zainteresowanym uaktualnieniem swojej wiedzy ekonomicznej oraz udoskonaleniem praktycznych umiejętności w zakresie relacjonowania i opisywania zjawisk społeczno-gospodarczych. Projekt wystartował w grudniu ubiegłego roku. Jednak pierwsze wykłady online oraz praktyczne warsztaty ruszyły w styczniu 2020 r.

Do listopada 2020 r. odbyło się łącznie 16 praktycznych warsztatów w największych miastach w całej Polsce. Pomimo pandemii i trudności organizacyjnych wzięło w nich udział aż 165 uczestników. Równolegle na platformie szkoleniowej akademia.pap.pl opublikowano 5 szkoleń online wraz z testami sprawdzającymi.

Program tematyczny Prasowej Akademii Pieniądza obejmował następujące zagadnienia:

1. "Wstęp do ekonomii".

2. "Podstawy współczesnej gospodarki rynkowej”.

3. "Warsztat dziennikarza ekonomicznego".

4. "Rola i zadania NBP".

5. "Kryzysy ekonomiczne i finansowe”.

Elementem projektu były też artykuły edukacyjne i informacyjne, a także edukacyjne wideo. Wszystkie te materiały są dostępne na stronie https://akademia.pap.pl oraz https://samorzad.pap.pl/prasowa-akademia-pieniadza

Warunkiem ukończenia szkolenia było zaliczenie kompletu testów online i/lub udział w praktycznym warsztacie szkoleniowym.

Łącznie III edycję Prasowej Akademii Pieniądza ukończyło 192 uczestników.

Projekt realizowała Prasowa Akademia Pieniądza we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE