Lineage Logistics wkracza na polski rynek chłodniczy, dokonując przejęcia spółki Pago Sp. z o.o.

02.12.2020, 17:07aktualizacja: 02.12.2020, 17:11

Business Wire/Lineage Logistics Holdings, LLC
Lineage dokonuje przejęcia Pago, największego w Polsce dostawcy rozwiązań chłodniczych i logistycznych i tym samym rozszerza działalność prowadzoną w Europie.

NOVI, Michigan--(BUSINESS WIRE)-- Lineage Logistics Holdings, LLC („Lineage” lub „spółka”), należący do REIT największy na świecie i najbardziej innowacyjny dostawca przemysłowych rozwiązań chłodniczych i logistycznych, ogłosił dziś przejęcie spółki Pago Sp. z o.o. („Pago”), czołowego polskiego dostawcy usług magazynowych, dystrybucyjnych i transportowych, od jej obecnego właściciela Tönnies International Holding GmbH („Tönnies”). To strategiczne przejęcie wyznacza wkroczenie spółki na rynek polski i uzupełnia globalną sieć obiektów Lineage i sześć dodatkowych lokalizacji. Założycielem i podmiotem zarządzającym Lineage jest Bay Grove Capital, LLC („Bay Grove”), główna spółka inwestycyjna zajmująca się nawiązywaniem współpracy z silnymi zespołami zarządczymi, której celem jest stworzenie platformy inwestycji długoterminowych. Nie ujawniono warunków finansowych transakcji.

Niniejsza notatka prasowa zawiera materiał wideo. Pełna wersja notatki dostępna jest na stronie: https://www.businesswire.com/news/home/20201201005951/en/.

„Cieszymy się, że dzięki przejęciu spółki Pago możemy wejść na rynek polski, znanym z pełnych zaangażowania zespołów pracowników, najnowocześniejszej sieci rynkowej oraz kultury przedsiębiorczości zakorzenionej w firmach rodzinnych - spółka dołączy do naszych podmiotów działających pod hasłem >>Jedna rodzina Lineage<< - powiedział Mike McClendon, prezes ds. działalności międzynarodowej i były wiceprezes ds. optymalizacji sieci formy Lineage. - Przejęcie spółki Pago wyznacza wejście Lineage na polski rynek, cieszący się coraz większym zainteresowaniem naszych klientów, oraz do regionu, w którym dostrzegamy możliwości rozwoju i potencjał na wdrożenie nowych, innowacyjnych rozwiązań”.

Powstała w wyniku przejęcia spółka będzie dysponować łącznie ponad ok. 53 mln metrów sześciennych powierzchni chłodniczej w ponad 330 obiektach rozlokowanych w ponad 15 krajach świata, w tym w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, w Europie, Azji, Australii i Nowej Zelandii.

„Bardzo się cieszymy, że udało nam się połączyć siły z obecnym kierownictwem spółki Pago, przewodzącym jej od 2006 r. i realizującym etos niezawodności, jakości oraz zaangażowania w spełnianie potrzeb klientów, któremu udało się przekształcić spółkę w największego i najnowocześniejszego w Polsce dostawcę rozwiązań chłodniczych - powiedział Adam Forste, prezes Lineage i współzałożyciel oraz wspólnik zarządzający Bay Grove. - Szefowie Pago, Adam, Patryk i Maciej Gościniakowie, pozostaną w spółce i będą wspomagać Lineage w dalszym jej rozbudowywaniu w tym niezwykle ważnym, strategicznym regionie. Pragniemy podziękować Tönnies za wsparcie tej transakcji”.

„Bardzo się cieszymy, że dołączamy do rodziny Lineage - powiedział Patryk Gościniak, wiceprezes Pago. - Lineage jest znane w świecie z wyjątkowej, międzynarodowej sieci obiektów, bogatej gamy rozwiązań dla łańcucha dostaw, a także nowoczesnych, zautomatyzowanych technologii. Jesteśmy zaszczyceni, że Lineage doceniła nasze zdolności i doświadczenie na polskim rynku, a od dziś poprowadzi zespół spółki Pago ku nowej, obiecującej przyszłości, jaka z pewnością czeka rodzinę Lineage. W imieniu zarządu chcę podziękować całemu zespołowi za wysiłki włożone w przekształcenie Pago w przedsiębiorstwo, jakim jest dziś. Ten krok milowy osiągnęliśmy wyłącznie dzięki ich pracy i zaangażowaniu w naszą działalność”.

Funkcję doradcy finansowego spółki Lineage pełnił Rabobank. Doradcą finansowym spółki Lineage była kancelaria Latham & Watkins.

Doradcą prawnym Tönnies była kancelaria PWC Legal.

Lineage Logistics

Lineage jest czołowym na świecie i najbardziej innowacyjnym dostawcą urządzeń chłodniczych dla sektora logistyki, kompleksowych rozwiązań logistycznych, właścicielem wyjątkowej sieci placówek oraz podmiotem zaangażowanym w promowanie bezpieczeństwa żywności, zwiększanie efektywności dystrybucyjnej, wzmacnianie zrównoważoności, ograniczanie szkodliwych skutków działalności dla środowiska i generowania odpadów w łańcuchu dostaw z wykorzystaniem najnowszych technologii. Dzięki tak prowadzonej działalności Lineage wspomaga swoich klientów, do których należą zarówno spółki notowane w rankingu Fortune 500, jak i małe firmy rodzinne, w zwiększaniu efektywności biznesowej i zabezpieczeniu integralności łańcucha dostaw branży chłodniczej. Od 2008 r. spółka Lineage rozbudowywała powierzchnię posiadanych placówek o 60% rocznie i dziś wynosi ona ok. 53 mln metrów sześciennych, co sprawia, że jest ona największym podmiotem typu REIT oraz ogólnoświatowym dostawcą przemysłowych rozwiązań chłodniczych. W uznaniu innowacyjności w 2019 r. spółka Lineage znalazła się na 1. miejscu wśród najbardziej innowacyjnych spółek na świecie notowanych w publikowanym corocznie rankingu Fast Company oraz na 23. miejscu rankingu tysięcy spółek z całego świata (www.lineagelogistics.com).

Pago Sp. z o.o.

Pago jest najbardziej znanym w Polsce dostawcą żywności mrożonej. Z powodzeniem realizuje projekty obejmujące rozwiązania logistyczne w zakresie składowania i dystrybucji, tym samym spełniając potrzeby najbardziej wymagających klientów, w tym także największych w Polsce producentów żywności mrożonej, koncernów międzynarodowych i łańcuchów detalicznych oczekujących usług, które spełniają najbardziej restrykcyjne normy, etycznego podejścia i bezpieczeństwa. Pago prowadzi sieć nowoczesnych ośrodków logistycznych obsługujących sektor żywności mrożonej stworzoną w oparciu o najnowsze normy w zakresie rozwiązań konstrukcyjnych i wyposażenia, a jej łączna wydajność chłodnicza przekracza 190000 palet. Jeden z obiektów mieści się w Porcie Gdańsk, bezpośrednio przy kontenerowym terminalu głębokowodnym, co sprawia, że spółka Pago jest ważnym ogniwem łańcucha dostaw pod względem obrotu żywnością mrożoną. (www.pago.net.pl)

Bay Grove

Bay Grove jest czołową spółką inwestycyjną zaangażowaną w nawiązywanie współpracy z silnymi zespołami zarządczymi, której celem jest inwestowanie i stworzenie platformy inwestycji długoterminowych. Od 2008 r. Bay Grove tworzyło spółkę Lineage Logistics, dokonując przejęć i inwestując we współpracę z przedsiębiorcami, klientami i pracownikami. Spółka posiada szerokie doświadczenie w branży magazynowej i logistycznej, planuje również inwestycje w inne atrakcyjne sektory. Siedziba Bay Grove mieści się w San Francisco. (www.bay-grove.com).

Wersja źródłowa dostępna jest na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201201005951/en/.

Źródło: Lineage Logistics Holdings, LLC

KONTAKT: