Gniew: Powstaje Dzienny Dom Seniora

04.12.2020, 07:56aktualizacja: 04.12.2020, 08:57

Dzienny Dom Seniora powstaje w Gminnym Ośrodku Sportu i Rekreacji
W Gminnym Ośrodku Sportu i Rekreacji trwa remont pomieszczeń, które zaadoptowane zostaną na Dzienny Dom Seniora. Remont wykonuje spółka gminna Inwest-Kom.

W ramach integracji społecznej, zgodnie z wytycznymi programu Senior +, dom dziennego pobytu dla seniorów ma zapewnić możliwość uczestnictwa w profilowanych zajęciach sportowo-rekreacyjnych, rehabilitacyjnych, indywidualnej fizjoterapii czy poradnictwie psychologiczno-społecznym.
- Cieszę się, że udało nam się pozyskać środki na realizację tego zadania. Środowisko seniorskie jest w Gniewie bardzo aktywne i kreatywne. Gniewscy seniorzy z pewnością dobrze wykorzystają Dzienny Dom Seniora do swoich codziennych potrzeb  – mówi burmistrz Maciej Czarnecki.

Dzienny Dom Seniora ma pomóc seniorom z terenu gminy Gniew w jesieni życia, który bywa trudny dla osób starszych. Rodzina nie zawsze jest w stanie zaangażować się w ich problemy, często nie umie ich też rozwiązać. Wsparciem ma być zatem nowa placówka. W celu uzyskania szczegółowych informacji na temat działalności Dziennego Domu Seniora w Gniewie można kontaktować się z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Gniewie pod nr tel.: 58 535 22 17.

Gniewski samorząd na realizację przedsięwzięcia pozyskał dotację w wysokości 260 280 złotych, w ramach wieloletniego programu „Senior+” na lata 2015-2020.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.12.2020, 07:56