Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Zarząd Skotan S.A. ("Spółka") informuje o powzięciu wiedzy, iż odpowiednio w dniach 2 i 4 grudnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostały opublikowane:
1. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 z dnia 2 grudnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek biomasy drożdży Yarrowia lipolytica zawierającej chrom jako nowej żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 [...]
2. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1993 z dnia 4 grudnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek biomasy drożdży Yarrowia lipolytica zawierającej selen jako nowej żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 [...]
Rozporządzenie 2015/2283 stanowi, że na rynek w Unii Europejskiej może być wprowadzana nowa żywność pod warunkiem, że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. Unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, został ustanowiony Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470. Obecne Rozporządzenia Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 i 2020/1993 włączają biomasę drożdży Yarrowia lipolytica, wzbogaconą odpowiednio w chrom i selen do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie. Wpis w unijnym wykazie definiuje warunki stosowania i wymogi w zakresie etykietowania.
Publikacja Rozporządzeń stanowi efekt prowadzonych przez Spółkę procedur dopuszczenia wzbogaconej biomasy drożdży Yarrowia lipolytica do unijnego wykazu nowej żywności. O włączeniu do unijnego wykazu podstawowej biomasy drożdży Yarrowia lipolytica Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 14/2019 z dnia 17 maja 2019 r.
Rozporządzenia Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 oraz 2020/1993 wejdą w życie dwudziestego dnia po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, tj. odpowiednio 22 grudnia 2020 r. i 24 grudnia 2020 r.
Działania podjęte zostały w celu wdrożenia wyników projektu "Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica" dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (działanie 1.4), o którym Spółka informowała ostatnio w raporcie bieżącym nr 12/2019 z dnia 15 kwietnia 2019 r. Uzyskane zezwolenia pozwalają Spółce na wprowadzenie na rynek nowych, unikalnych w skali światowej produktów będących suplementami diety, żywnością wzbogaconą oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, przybliżając Spółkę do sfinalizowania prac niezbędnych do wdrożenia projektu i wypełnienia warunków określonych w umowie o dofinansowanie. Obecnie uzgodniony z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości termin na wdrożenie wyników projektu upływa z dniem 30 listopada 2021 r.
Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1
kom espi zdz
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 08.12.2020, 17:27 |
Źródło informacji | ESPI |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |