Walutomat w sieci SEPA Instant

09.12.2020, 10:59aktualizacja: 09.12.2020, 11:18

Currency One/Mapka SEPA Instant
Klienci serwisu wymiany walut Walutomat mogą już korzystać w pełni z przelewów ekspresowych do 25 krajów Europy w ramach SEPA Instant. Currency One, operator Walutomatu, jako pierwsza polska instytucja płatnicza przystąpiła do systemu SEPA Instant. Kilka miesięcy wcześniej Currency One informowało o dołączeniu do systemu SEPA.

SEPA Instant to system, który pozwala na przelewy EUR do podmiotów z wybranych państw strefy euro w czasie rzeczywistym. Co to oznacza dla klienta Walutomatu?

„SEPA Instant wystartowała w Europie w listopadzie 2017. W Polsce jest to dopiero nowość, ale cała Europa bardzo szybko rozwija się w tym kierunku. W państwach strefy EURO dostęp do przelewów SEPA Instant jest możliwy już z większości banków. Bardzo nas cieszy, że nasi klienci będą mogli zlecać i przyjmować przelewy natychmiastowe w euro 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu” - mówi Artur Maliszewski, CIO w Currency One.

Klienci instytucjonalni Walutomatu mogą korzystać już z indywidualnych numerów rachunków w euro, możliwych dzięki uczestnictwu serwisu w systemie SEPA. „Warto zaznaczyć, że Currency One jako pierwszy polski fintech został zintegrowany z systemem SEPA i SEPA Instant. To duży krok naprzód dla polskich firm” - mówi Miron Miesczak, dyrektor ds. partnerstw strategicznych/B2B w Currency One.

Walutomat w listopadzie obchodził 11. urodziny. Powstał w Poznaniu w 2009 roku, jako pierwsza polska internetowa platforma wymiany walut. Do dziś jest jednym z liderów tego rynku, z obrotem całościowym ponad 70 mld zł. Zarejestrowanych w nim jest 365 tys. klientów.

KONTAKT:

Katarzyna Moszko-Stachowska