Toruń: Jeszcze zmiany w budżecie 2020

11.12.2020, 18:57aktualizacja: 12.12.2020, 07:15

Fot. Daniel Pach
Ostatnimi zmianami w budżecie miasta na rok 2020 zajmie się Rada Miasta Torunia podczas najbliższej sesji, która odbędzie się 17 grudnia 2020 r.

- Rok 2020 zmierza ku końcowi, więc robimy ostatnie porządki w budżecie tegorocznym. To już nie jest duża kwotowo zmiana, przypomnę, że największa nastąpiła we wrześniu – powiedziała Magdalena Flisykowska-Kacprowicz, skarbnik miasta, podczas konferencji prasowej w dniu 10 grudnia 2020 r.

W projekcie uchwały dotyczącym zmian w budżecie miasta na rok 2020 znalazło się kilka korekt. Największa z nich dotyczy wpływów ze sprzedaży biletów komunikacji miejskiej, które są niższe o 30 proc. od zakładanego planu. Przyczyną jest zdecydowanie mniejsza liczba pasażerów, przede wszystkim uczniów i studentów, którzy realizują naukę zdalną z powodu pandemii. W przedstawionym podczas konferencji prasowej projekcie uchwały proponowane jest obniżenie planu o kolejne 1,2 mln zł; we wrześniu zdjęto z planu 10,6 mln zł.

Kolejne pozycje na kwotę 1,1 mln zł, które powodują ubytki dochodów w budżecie, również spowodowane zostały pandemią. Są to m.in. niższe wpływy z egzekucji podatkowych czy z opłaty skarbowej.

Nie zabrakło jednak dobrych wiadomości – dotyczą one sprzedaży nieruchomości. - Cały czas jesteśmy miejscem bardzo atrakcyjnym dla inwestorów. W tym roku dochody ze sprzedaży nieruchomości osiągają rekordową kwotę w wysokości 56 mln zł – poinformowała Magdalena Flisykowska-Kacprowicz. Te pieniądze pomagają utrzymać poziom dochodów, wspomagają realizację inwestycji w mieście, dzięki czemu można było je realizować w przeważającej mierze zgodnie z planem. W omawianym projekcie uchwały budżetowej znalazło się zatem zwiększenie dochodów ze sprzedaży nieruchomości o 5,5 mln zł do wspomnianego poziomu 56 mln zł.

Kolejną pozytywna informacją jest pozyskanie środków z budżetu państwa dla nauczycieli na zakup, zgodnie z rządowym planem, oprogramowania oraz urządzeń do prowadzenia nauczania zdalnego. Łącznie środki te wynoszą 1 467 000 zł (500 zł dla nauczyciela). Obecnie nauczyciele składają wnioski o przyznanie tych środków, które zostaną przekazane na ich rachunki bankowe do końca grudnia 2020 r.

Kolejna porcja dobrych informacji dotyczy wydatków, gdyż w budżecie znalazły się oszczędności w wysokości blisko 11,3 mln zł, z czego ponad 7,1 mln zł to oszczędności w wydatkach bieżących, a 4,16 mln zł – oszczędności w zakresie wydatków inwestycyjnych. Wśród źródeł tych oszczędności można wymienić niższe wydatki związane z organizacją festiwalu EnergaCamerimage. Na to zadanie, zgodnie z umową z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego, zaplanowane zostały 3 mln zł. Takie same środki na ten cel były przeznaczone w budżecie państwa. Z uwagi na przewidywaną inną formę festiwalu, w październiku 2020 r. Rada Miasta wyraziła zgodę na zmniejszenie puli środków do 2 mln zł, a zaoszczędzony 1 milion zł przeznaczyć na zakup środków trwałych, czyli m.in. na projektor oraz platformę VOD. Ostatecznie jednak, z racji tego, że festiwal niemalże w całości odbywał się online, oszczędności miasta wyniosły 1,150 mln zł. W efekcie w roku 2020 z budżetu miasta na ten cel przeznaczone zostało 850 tys. zł, a ministerstwo – 1,85 mln zł.

Z kolei 103 tys. zł wyniosły oszczędności, jaki dodatkowo uzyskano z ogólnej puli przeznaczonej na wynagrodzenia w jednostkach gminnych. Wcześniej z tego tytułu udało się pozyskać 10,4 mln zł. Te oszczędności wynikają z wprowadzonych reżimów w zatrudnieniu oraz w wypłatach premii i nagród. Pozyskane 103 tys. zł przeznaczone zostanie na wsparcie przedsiębiorców (43 tys. zł) i twórców w dziedzinie kultury (60 tys. zł). Pozyskane oszczędności przeznaczone zostaną także na m.in. dotacje dla żłobków niepublicznych oraz przedszkoli i szkół.

Jak poinformowała Magdalena Flisykowska-Kacprowicz, aktualnie deficyt wynosi 91 mln zł. W związku z tym Rada Miasta podczas najbliższej sesji podejmie decyzję odnośnie emisji obligacji komunalnych, co pomoże pokryć braki w budżecie wysokości 65 mln zł. Zgodnie z umową z bankiem, te miasto będzie zobowiązane do wykupienia obligacji w latach 2026-2029.

Rada Miasta zajmie się także listą wydatków niewygasających, która w tym roku obejmuje 38 pozycji na kwotę ponad 62 mln zł. Pozycja, na którą przeznaczonych jest najwięcej środków, to rozbudowa mostu drogowego im. J. Piłsudskiego – ponad 40 mln zł. Te środki będą wydatkowane do końca czerwca 2021 roku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.12.2020, 18:57