Ogłoszono zwycięzców wiosennej edycji konkursu Webnovel Spirity Awards 2020, w którym wyróżniono utalentowanych powieściopisarzy publikujących w internecie

15.12.2020, 08:43aktualizacja: 15.12.2020, 08:50

Webnovel Spirity Awards 2020

SINGAPUR, 14 grudnia 2020 r. /PRNewswire/ -- Webnovel, ogólnoświatowa e-platforma wydawnicza należąca do China Literature (0772.HK), wiodącej firmy ukierunkowanej na publikację dzieł literackich w internecie, będącej inkubatorem własności intelektualnej, ogłosiła w dniu 14 grudnia 2020 r. zwycięzców wiosennej edycji konkursu Webnovel Spirity Awards 2020. Celem ogłoszonego w lipcu konkursu było zainspirowanie i zachęcenie wyjątkowych talentów literackich z całego świata do publikowania powieści w internecie.

O nagrodę główną w kwocie 10 tys. USD walczyło łącznie 7.560 powieści poświęconych różnorodnej tematyce, począwszy od fantastyki ‒ poprzez gry wideo i współczesny romans, a skończywszy na połączeniu romansu i fantastyki. Wszystkich wyróżnionych twórców, w tym szesnastu pisarzy nominowanych do nagrody, cechuje ogromna popularność wśród czytelników i doskonały warsztat pisarski, który oceniło jury złożone z doświadczonych redaktorów.

„Serdecznie dziękujemy wszystkim autorom, którzy wzięli udział w wiosennej edycji konkursu Webnovel Spirity Awards 2020. Zainteresowanie konkursem było ogromne. Mogliśmy poznać bardzo wielu utalentowanych autorów i jeszcze więcej wspaniałych historii przedłożonych w konkursie. Ogromnie nas cieszy entuzjazm, jakiego doświadczyliśmy ze strony naszej cyfrowej społeczności pisarzy” - powiedziała Sandra Chen, kierownik zespołu Webnovel.

Trzy główne nagrody przyznano następującym dziełom:

Pierwsze miejsce: 10000 USD

„The Crown's Obsession”,

„My Vampire System”.

Drugie miejsce: 5.000 USD

„Hellbound With You”,

„New Age of Summoners”,

„Reincarnated As A Fox With System” .

Trzecie miejsce: 2000 USD”

„Divinity: Against the Godly System”,

„His Beautiful Addiction”,

„Loving A Heartless Lawyer”,

„Physics The Greatest Magic”,

„The Evolution of a Goblin to the Peak”.

Więcej informacji o zwycięskich pracach można znaleźć na stronie: https://bit.ly/2W6AxIN

Konkurs Webnovel Spirity Awards, który jest ważnym wydarzeniem promującym rozwijającą się błyskawicznie scenę literacką w internecie, został zorganizowany po raz pierwszy w 2019 r. na Filipinach. W tym roku przyjmowane były prace w języku angielskim od pisarzy z całego świata, zaś sam konkurs, według informacji podawanych przez Webnovel, ma być doroczną imprezą.

Konkurs literacki stanowi istotny element podjętej przez Webnovel misji, jaką jest stworzenie społeczności utalentowanych pisarzy z całego świata i ośrodka inkubacji dla autorów publikujących w internecie. Platforma Webnovel nie tylko pozwala amatorom i profesjonalnym pisarzom publikować swoje prace, ale także ułatwia spieniężenie wartościowych treści i realizację marzeń związanych z pisaniem.

„Wraz z upływem lat spółka Webnovel zbudowała stabilne relacje z autorami, czytelnikami i specjalistami z zakresu adaptacji treści” - zauważa Sandra Chen. Pisarze mogą publikować treści na platformie Webnovel, zaś czytelnicy płacą za możliwość zapoznania się z dziełami, co daje ich autorom realny dochód. Ponadto partnerzy spółki specjalizujący się w adaptacji treści potrafią w oparciu o informacje zwrotne od czytelników wskazać, które treści są warte adaptacji.

Webnovel posiada również zespół doświadczonych redaktorów, którzy pomagają autorom dopracować ich dzieła, tak by dostosować je do potrzeb rynkowych i oczekiwań czytelników. Ponadto w ramach platformy uruchomiono szereg internetowych kursów pisarskich, podczas których uczestnicy zdobywają konkretne umiejętności tworzenia powieści publikowanych w internecie.

Przygotowania do wiosennej edycji konkursu Webnovel Spirity Awards 2021 już trwają.

Webnovel

Webnovel to globalna, internetowa platforma literacka, która zrzesza ponad 100 tys. międzynarodowych autorów i ponad 200 tłumaczy. Za pośrednictwem Webnovel opublikowano ponad 160 tys. oryginalnych powieści. Platforma zgromadziła ponad 70 mln odwiedzających z całego świata. Spółka China Literature obejmuje 8,9 mln autorów i 13,4 mln dzieł literackich reprezentujących ponad 200 gatunków. Spółka ma na swoim koncie wiele udanych publikacji, m.in. „Świeca w grobie”, „Kroniki złodziei grobów”, „Nirvana w ogniu” i „Jak zostać królem Avatar”, na podstawie których powstały filmy, seriale, animacje, komiksy i gry. Tencent jest jej udziałowcem i partnerem strategicznym.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1373757/Gold_Winners_of_WSA_Spring_2020.jpg

Źródło: Webnovel

Źródło informacji: PR Newswire