Wiceminister rozwoju, pracy i technologii: PKB spadnie w 2020 r. o 3,1 proc.

16.12.2020, 13:23aktualizacja: 16.12.2020, 13:24

Robert Tomanek
PKB w bieżącym roku spadnie o 3,1 proc. - wskazał w środę wiceminister rozwoju, pracy i technologii Robert Tomanek. Ocenił, że stopa bezrobocia w tym roku wyniesie 6,1 proc.

Jak mówił w środę w Sejmie wiceszef MRPiT, ośrodki analityczne zarówno polskie, jak i zagraniczne szacują, że spadek polskiego PKB w 2020 r. "wyniesie od minus 2,9 do minus 4,5 proc.".

"Szacunki MRPiT oscylują w granicach minus 3,1 proc." - powiedział Tomanek.

Odnosząc się do wskaźników rynku pracy, wiceminister wskazał, że w bieżącym roku stopa bezrobocia prawdopodobnie wyniesie 6,1 proc.

Robert Tomanek dodał, że silną stroną naszej gospodarki jest handel zagraniczny. "Notujemy wzrost obrotów i saldo na rachunku obrotów bieżących za okres do października jest dodatnie na ponad 2 mld euro" - wymienił.

Zaznaczył, że optymistyczne prognozy na przyszły rok dotyczą też wskaźnika inflacji. "Inflacja w listopadzie wyniosła 3 proc. rdr, notujemy tendencję lekko spadkową" - powiedział.

Nowela ustawy budżetowej przewiduje, że spadek PKB w całym 2020 r. wyniesie 4,6 proc.; stopa bezrobocia wzrośnie do 8 proc. na koniec br.(PAP)

autor: Magdalena Jarco

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE