Zdrowie i styl życia

Łabowa - miejsce zrodzone z piękna przyrody i urzekającej tradycji

21.12.2020, 15:26aktualizacja: 21.12.2020, 15:29

Związek Gmin Krynicko-Popradzkich w Muszynie/Andrzej Klimkowski - Łabowa zimą
Łabowa to gmina leżąca w województwie małopolskim między pasmem Jaworzyny w Beskidzie Sądeckim a pasmem Grybowskim w Beskidzie Niskim, w połowie drogi między Nowym Sączem a Krynicą-Zdrój. Gmina Łabowa to niepowtarzalne miejsce zrodzone z piękna przyrody, bogatej kultury i urzekającej tradycji, które od ponad 400 lat zachwyca i kradnie serca przybyszów z Polski i świata.

Gmina Łabowa to miejsce tętniące życiem społecznym, kulturalnym, miejsce kreatywnych mieszkańców, gdzie w otoczeniu nieskazitelnej przyrody znajdziesz czas na aktywny wypoczynek.

Jednym z walorów gminy są lasy, które zajmują ok. 71% obszaru administracyjnego. Najcenniejsze drzewostany znajdują się w Barnowcu, Łabowcu i Uhryniu. Zostały one utworzone przed wojną przez miłośnika przyrody, leśnika i dawnego właściciela lasów Adama hrabiego Stadnickiego. Lasy te są ostoją wielu gatunków zwierząt, z których należałoby wymienić niedźwiedzia brunatnego, wilka, dzika, rysia, żbika, jelenia czy sarnę. Ptaki reprezentowane są m.in. przez orła przedniego, orlika, bociana czarnego oraz derkacza.

Gmina słynie z górskiego charakteru środowiska o czym świadczy gęsta sieć potoków, a w okresie zimowym sprzyjające warunki śniegowe. W Kamiannej znajduje się stok narciarski, z którego z zadowoleniem korzystają mieszkańcy, jak i turyści. Ponadto Kamianna słynie z najsłynniejszego w Polsce ośrodka pszczelarstwa prowadzonego przez pana Jacka Nowaka. Pasieka „Barć” posiada nowoczesną rozlewnię miodu, zajmuje się hodowlą pszczelich matek, organizuje szkolenie pszczelarzy i młodzieży, prowadzi sklep z artykułami pszczelarskimi i kawiarnię serwującą wspaniałe miody pitne.

Szczególnie piękny szlak przyrodniczy im. Adama hrabiego Stadnickiego znajduje się w Uhryniu. Liczy on ok. 22 km i prowadzi z Łabowej, przez Uhryń do Hali Łabowskie, następnie na Halę Pisaną, Makowicę i w dolinę Życzanowa koło Rytra. Piękno tych terenów szczególnie docenili malarze – Stanisław Chomiczewski i Tadeusz Ciemierkieiwcz, którzy osiedlili się tu i tworzyli swoje prace.

Szlak niebieski prowadzący przez Halę Łabowską na Runek, Jaworzynę Krynicką i w drugim kierunku na Halę Pisaną i Makowicę. Szlak niebieski przechodzi także przez Kamianną, prowadzi od Ptaszkowej do Krynicy, w kierunku Jaworzyny, Rytra i Doliny Popradu. Poznając szlaki turystyczne zetknąć się można z historią i kulturą mijając cerkwie, stare drewniane chałupy, czy też kapliczki, bądź krzyże. Napotkać można również pomniki, jednym z najbardziej znanych jest pomnik zwany „Wierch nad kamieniem” ze Skałą Składziszczańską, z której rozciągają się malownicze widoki. Ponadto wędrując szlakami turystycznymi możemy cieszyć się pięknem niepowtarzalnej przyrody. Prócz wspaniałych szlaków jakie oferuje gmina w okresie letnim do dyspozycji są atrakcyjne ścieżki dla kolarzy górskich.

Goście mogą w Gminie Łabowa schować się przed codziennym zgiełkiem i zanurzyć w wyjątkowej atmosferze ekskluzywnego wypoczynku, a to wszystko dzięki połączeniu najnowszych trendów i łabowskich tradycji.

Źródło informacji: Związek Gmin Krynicko-Popradzkich w Muszynie

Data publikacji 21.12.2020, 15:26