Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wyniki Konkursu Historycznego Ministra Spraw Zagranicznych na najlepsze publikacje promujące historię polskiej dyplomacji i historię Polski (komunikat)

23.12.2020, 11:27aktualizacja: 23.12.2020, 11:50

MSZ informuje:

22 grudnia br., po raz czwarty, Minister Spraw Zagranicznych Zbigniew Rau przyznał nagrody i wyróżnienia w Konkursie Historycznym.

Minister Zbigniew Rau, na wniosek Rady Dyplomacji Historycznej, nagrodził i wyróżnił następujące prace naukowe i popularnonaukowe wydane w 2019 roku:

1. W kategorii „Najlepsza publikacja w języku polskim z zakresu historii polskiej dyplomacji”:

Nagroda - Janusz Faryś, Między Moskwą a Berlinem. Wizja polskiej polityki zagranicznej 1918-1939, IPN, Szczecin-Warszawa 2019.

I wyróżnienie - Henryk Walczak, Wizyty szefów państw w ramach wzajemnych stosunków Polski i Rumunii w dwudziestoleciu międzywojennym, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2019.

II wyróżnienie – Wojciech Kucharski, Komuniści i Watykan. Polityka komunistycznej Polski wobec Stolicy Apostolskiej 1945-1974, IPN, Warszawa 2019.

2.W kategorii „Najlepsza publikacja obcojęzyczna promująca historię Polski”:

Nagroda – Roger Moorhouse (Wielka Brytania), First to Fight. The Polish War 1939, The Bodley Head, London 2019.

I wyróżnienie – Jack Fairweather (Wielka Brytania), The Volunteer. One Man, an Underground Army, and the Secret Mission to Destroy Auschwitz, HarperCollins, New York 2019.

II wyróżnienie – Kazuo Fujii (Japonia), Socjoekonomiczna historia Polski XIX wieku – kształtowanie przedsiębiorcy i nowoczesnego społeczeństwa Łodzi (polskie tłumaczenie tytułu), Kwansei Gakuin Uniwersity Press, Nishinomiya 2019.

Wyróżnienie specjalne otrzymało Stowarzyszenie Memoriał, za publikację tomu dokumentów Zabici w Kalininie, pochowani w Miednoje t. 1-3 (polskie tłumaczenie tytułu), „MEMORIAŁ”, Moskwa 2019 oraz w uznaniu zasług dla upamiętniania polskich ofiar zbrodni stalinowskich.

Uroczystość wręczenia nagród i wyróżnień zostanie zorganizowana po ustabilizowaniu się sytuacji epidemiologicznej.

W 2021 roku zostanie ogłoszona kolejna edycja konkursu, do której będzie można nadsyłać książki wydane w 2020 r.

kom/ reb/

Data publikacji 23.12.2020, 11:27