PIE: 2021 r. może być w Polsce rokiem mikroenergetyki wiatrowej

03.01.2021, 11:26aktualizacja: 03.01.2021, 11:27

Authorities issue orange warning in northwestern Spanish region of Galicia due to stormy weather
W 2021 r. można liczyć na wprowadzenie na rynek przez polską firmę innowacyjnej mikroturbiny wiatrowej - uważa Polski Instytut Ekonomiczny.

"2021 r. będzie należeć do małego wiatru" - prognozuje PIE. Zdaniem analityków mikroturbiny wiatrowe o pionowej osi dobrze sprawdzają się przy małej wietrzności, zaspokajając potrzeby odbiorców indywidualnych lub małych przedsiębiorstw. "Nie generują przy tym wysokiego poziomu hałasu (...)" - wskazano w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE". Dodano, że do 80 proc. materiałów z takich turbin może być poddane recyklingowi.

Eksperci zwrócili uwagę, że pięć lat temu szacowano, iż mikroturbiny wiatrowe będą się rozwijać na równi z panelami fotowoltaicznymi, oraz że "polskie produkcje osiągną opłacalne koszty i zdominują rodzimy rynek ze względu na wyższą jakość niż chińskie produkty, a głównymi odbiorcami będą rolnicy".

Jak przypomniano, w Polsce w 2018 r. były już podejmowane próby utworzenia innowacyjnej mikroturbiny wiatrowej o mocy 0,6 kW w ramach dofinansowania NFOŚiGW z programu Sokół.

"W 2021 r. można by liczyć na wprowadzenie tego typu rozwiązania na rynek przez polską firmę" - oceniają analitycy. Według nich największym rywalem mikroturbin wiatrowych są panele fotowoltaiczne, a także niskokosztowe technologie związane z paliwami kopalnymi.

"Patrząc na sukces programu +Mój prąd+ stworzenie tego typu inicjatywy dotyczącej mikroturbin wiatrowych mogłoby pobudzić rynek" - wskazuje PIE. Dodatkową motywacją dla stworzenia takiego programu "byłaby produkcja turbin przez polskie firmy". (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ mmu/