Zakłócenie w pracy sieci energetycznej na kontynentalnym obszarze synchronizacji

08.01.2021, 20:28aktualizacja: 08.01.2021, 20:29

ograniczenia w dostawie prądu
Europejski kontynentalny obszar synchronizacji sieci elektroenergetycznej rozpadł się w piątek po południu na dwa niezależne regiony, stan ten trwał godzinę zanim doszło do ponownej synchronizacji - podała europejska organizacja operatorów sieci.

Według ENTSO-E, incydent zaczął się o godz. 14.05 i trwał do 15.08 czasu środkowoeuropejskiego w piątek.

Jak podało ENTSO-E, w południowo-wschodniej części obszaru CEN (Continental Europe Network) zanotowano spadek częstotliwości pracy sieci o 250 mHz. Spowodowało to odłączenie tego regionu od reszty obszaru. Dzięki natychmiastowym i skoordynowanym działaniom operatorów przesyłowych stabilność sieci elektroenergetycznych w większości europejskich krajów nie zastała zagrożona.

Ponownej synchronizacji dokonano po nieco ponad godzinie. Jak poinformowało ENTSO-E, operatorzy badają przyczyny spadku częstotliwości i poinformują o wynikach tego dochodzenia.(PAP)

wkr/ drag/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE