Polska trzecią w Europie preferowaną lokalizacją dla inwestycji zagranicznych

13.01.2021, 11:55aktualizacja: 13.01.2021, 11:56

Powiększenie Polski na tle mapy Europy
Polska jest trzecią w Europie preferowaną lokalizacją dla inwestycji zagranicznych - poinformowała w środę Polska Agencja Inwestycji i Handlu. Zaznaczono, że w 2020 roku PAIH obsłużyła blisko 200 projektów inwestycyjnych o wartości prawie 40 mld zł.

Jak czytamy w informacji podsumowującej działania PAIH w 2020 roku, łączna wartość wspieranych przez Agencję projektów zbliżyła się do 9 mld euro. Dodano, że COVID-19 nie zatrzymał również polskich eksporterów, którzy z pomocą Agencji wkroczyli na nowe, globalne rynki.

Jak zaznacza cytowana w informacji p.o. prezesa PAIH Grażyna Ciurzyńska, Agencja pracuje obecnie nad nowymi narzędziami wsparcia i przygotowuje się na różne scenariusze związane z pandemią. Wskazała, że do końca 2020 roku PAIH obsłużyła blisko 200 projektów inwestycyjnych, których łączna wartość była o prawie 10 proc. wyższa w stosunku rocznym i wyniosła ponad 8,5 mld euro (tj. prawie 40 mld zł).

Pod względem wartości inwestycji - jak czytamy - największymi graczami są m.in. Korea Południowa i Stany Zjednoczone. Najwięcej projektów dotyczy branży nowoczesnych usług dla biznesu (44), elektromobilności (18) i branż motoryzacyjnej oraz R&D (po 15). Zaznaczono też, że jeśli chodzi o projekty, które ulokowały się w Polskiej Strefie Inwestycji w pierwszej połowie 2020 roku, za 75 proc. całkowitej ich liczby odpowiadały polskie firmy.

Napisano, że najbardziej intensywny, obfitujący w rozmowy z inwestorami zagranicznymi był ostatni kwartał 2020 r. "Zgodnie z danymi fDi Markets, Polska jest trzecią w Europie preferowaną lokalizacją dla inwestycji zagranicznych. Tylko w pierwszych trzech kwartałach 2020 roku w naszym kraju ogłoszono ponad 300 projektów greenfield; więcej niż w Hiszpanii i Francji" – zaznacza Ciurzyńska. (PAP)

ewes/ je/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE