Inauguracja jubileuszu online z okazji 50-lecia podjęcia decyzji o odbudowie Zamku Królewskiego w Warszawie

22.01.2021, 14:55aktualizacja: 22.01.2021, 16:01

Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum

Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum zaprasza do wzięcia udziału w transmisji online z Sali Wielkiej Zamku Królewskiego, w której 26 stycznia br. o godz. 11.15. odbędzie się uroczysta inauguracja obchodów 50-lecia podjęcia decyzji o odbudowie Zamku. Link do transmisji: https://youtu.be/ltnlfIhncho

W uroczystości weźmie udział m.in. prof. Piotr Gliński, wiceprezes Rady Ministrów, minister kultury, dziedzictwa narodowego i sportu, a także przedstawiciele partnerów i mecenasów zamku.

Pragniemy przywołać emocje z tamtego czasu, wrócić do złożonej historii odbudowy zamku, przypomnieć wagę tak bezprecedensowego przedsięwzięcia, które spowodowało, że zamek wraz ze Starym Miastem w Warszawie został wpisany w 1980 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Obchody jubileuszu zaplanowane zostały na 4 lata, od 2021 do 2024 roku, kiedy przypada 50. rocznica oddania gmachu w stanie surowym oraz 40. rocznica udostępnienia zamku publiczności. W tym czasie będziemy organizować wydarzenia zarówno odwołujące się do historycznej przeszłości, jak i promujące naszą obecną działalność.

Patronat honorowy nad jubileuszem objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzej Duda. Minister kultury, dziedzictwa narodowego i sportu, prof. Piotr Gliński, został natomiast przewodniczym Komitetu Honorowego.

Podkreślamy również udział KGHM Polska Miedź jako mecenasa zamku oraz Totalizatora Sportowego w roli partnera strategicznego. Partnerami wydarzenia są: PKN Orlen i Poczta Polska.

Źródło informacji: Zamek Królewski w Warszawie – Muzeum

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE