Walewski: w tym roku polska gospodarka będzie się rozwijać w tempie 4,9 proc.

29.01.2021, 09:18aktualizacja: 29.01.2021, 09:19

Mateusz Walewski
Polska gospodarka będzie się rozwijać w tym roku w tempie 4,9 proc. - uważa główny ekonomista Banku Gospodarstwa Krajowego Mateusz Walewski. Zdaniem ekonomistów BGK recesja w Polsce w zeszłym roku nie przekroczyła 3 proc.

„Biorąc pod uwagę najnowsze dane prognozujemy wzrost PKB w tym roku w wysokości 4,9 proc.” – powiedział PAP Walewski.

Zaznaczył, że w danych dotyczących produkcji, sprzedaży, zamówień w przemyśle, eksportu, którymi posługują się ekonomiści, na razie nie widać skutków np. brytyjskiego wariantu koronawirusa i wprowadzanych w związku z tym kolejnych obostrzeń w wielu krajach.

„Kryzys jest K-kształtny. Przemysł relatywnie dobrze radzi sobie, natomiast usługi znacznie gorzej. Pandemia znacznie wpłynie na sektor usługowy, ale jeśli chodzi o polską produkcję przemysłową, czy eksport, które mają wpływ na znaczną część naszego PKB, to nie ma negatywnych oczekiwań" - zauważył.

Jego zdaniem jest za wcześnie, aby korygować prognozę o przedłużający się lockdown. "On będzie w dalszym ciągu dotykać przede wszystkim sektor usługowy” – powiedział.

"Miejmy nadzieję, że w ciągu najbliższego pół roku sytuacja się wyjaśni w istotny sposób. Wszystkie prognozy gospodarcze, globalne, europejskie i polskie są oparte na założeniu, że ten rok jest rokiem wychodzenia z pandemii" - zaznaczył ekonomista.

Zgodnie z szacunkami BGK w zeszłym roku polska gospodarka skurczyła się nie więcej niż o 3 proc.

Rozmówca PAP odniósł się do prognoz MFW, który w opublikowanym w tym tygodniu raporcie podtrzymał szacunek, że recesja w polskiej gospodarce wyniosła w zeszłym roku 3,4 proc., oraz prognozę, że w 2021 r. polska gospodarka wzrośnie o 2,7 proc. (PAP)

mmu/ pad/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE