„Chopin i przyjaciele”. Wystawa czasowa w Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie dostępna od dziś

02.02.2021, 14:28aktualizacja: 02.02.2021, 14:37

NIFC - plakat

Od dzisiaj w Muzeum Fryderyka Chopina można oglądać wystawę czasową „Chopin i przyjaciele”, na której zaprezentowano krąg osób bliskich Fryderykowi Chopinowi. Autorzy ekspozycji podjęli próbę zdefiniowania, czym dla Fryderyka Chopina była przyjaźń.

Szczególne miejsce poświęcone zostało przyjaźni z Chopinem rozumianej symbolicznie i dzisiaj wciąż bardzo żywej, wyrażającej się troską o dziedzictwo Chopinowskie. Przyjaźń do Fryderyka Chopina sprawia bowiem, że ludzie o szczodrych sercach pomagają chronić jego spuściznę. Hojność donatorów i przyjaciół Muzeum Chopina przyczynia się do rozszerzenia kolekcji pamiątek po kompozytorze, które prezentowane są m.in. na obecnej wystawie.

Wystawa „Chopin i przyjaciele” to próba przyjrzenia się z bliska serdecznym relacjom w życiu Fryderyka Chopina poprzez wybrane obiekty, których historie wiążą się z ważnymi dla niego osobami - Julianem Fontaną, Augustem Franchomme’em, George Sand, Wojciechem Grzymałą, Pauline Viardot czy Camille’em Pleyelem. Zaprezentowanych zostało 30 eksponatów układających się w opowieść o genialnym kompozytorze i niezwykłych relacjach, które łączyły go z wielkimi osobowościami jego epoki.

Jednym z najcenniejszych obiektów na wystawie jest portret Fryderyka Chopina namalowany przez Teofila Kwiatkowskiego. Dzieło zostało zakupione do kolekcji Muzeum dzięki zaangażowaniu Fundacji Orlen. Na ekspozycji prezentowane są także muzyczne autografy - podarunki oraz inne chopiniana, jak chociażby nowo pozyskane do Muzeum listy Chopina do najbliższych przyjaciół.

Cenne muzealia zostały zakupione przez: Fundację Orlen, PKN Orlen, Fundację LOTTO i Totalizatora Sportowego, a także indywidualnych darczyńców, m.in. Marka Kellera.

Wystawie będą towarzyszyły liczne wydarzenia: Mała Akademia Chopinowska, sobotnie spotkania w Salonie Chopinowskim czy cotygodniowe oprowadzania kuratorskie, tematyczne i muzyczne. W czasie trwania wystawy w trakcie ostatniej godziny zwiedzania w sali koncertowej Muzeum będzie można zasłuchać się w utworach ze specjalnie ułożonej playlisty, przez którą poprowadzi nas komentarz animatora muzealnego.

Ponieważ w czasach Chopina przyjaźń niejednokrotnie znajdowała swój wyraz w listach, w Muzeum stworzono miejsce, w którym każdy może poświęcić chwilę na napisanie własnego listu do przyjaciela - zarówno dzieci, jak i dorośli będą mogli skorzystać z tej możliwości.

Wystawa potrwa do 11 kwietnia 2021 r.

Harmonogram wydarzeń towarzyszących wystawie czasowej znajduje się tutaj.

Szczegóły tutaj.

Bilety można zakupić tutaj.

Kurator Muzeum Fryderyka Chopina: dr Seweryn Kuter

Kuratorzy wystawy: Marta Tabakiernik, Łukasz Kaczmarowski

Muzeum Chopina rekomenduje zakup biletów drogą online na stronie: https://www.bilety.nifc.pl/. W trosce o bezpieczeństwo gości i pracowników oraz w celu zachowania niezbędnych wymogów sanitarnych zostały wprowadzone m.in. zmiany w funkcjonowaniu Muzeum:

- Godziny otwarcia: 11.00-19.00, sprzedaż biletów do 18.15;

- Ograniczenie liczby zwiedzających do 60 osób na godzinę;

- Obowiązkowa dezynfekcja rąk przed wejściem do Muzeum, konieczność użycia nitrylowych rękawiczek i maseczek przez gości podczas zwiedzania (Muzeum prosi o ich przynoszenie);

- Nagrania z Sali Kompozytor będą udostępnione poprzez QR kody - w celu ich odsłuchania Muzeum zachęca do korzystania z własnych urządzeń mobilnych i słuchawek.

Oficyna Chopinowska w Żelazowej Woli, z uwagi na trwające prace konserwatorskie, zostanie udostępniona zwiedzającym 16 lutego 2021 r. Obecnie można zwiedzać Park otaczający Dom Urodzenia Chopina. Parkowo-muzealny kompleks dostępny jest codziennie w godzinach 10:00-18:00 (kasy czynne do godz. 17:30).

Źródło informacji: NIFC

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE